Київрада наклала мораторій на тарифи, які підвищились з 1 липня

Київська міська рада наклала мораторій на підвищення з 1 липня тарифів на житлово-комунальні послуги в Києві.

За відповідне рішення проголосували 75 депутатів, - передає ЕП

За словами доповідача з питання депутата Олександра Омельченка, заборона на введення в дію підвищених тарифів на компослуги діятиме до 1 жовтня 2016 року.

Документ також забороняє нарахувати з 1 липня та стягувати з населення столиці пеню за несвоєчасну сплату за компослуги.

"Зараз уряд середняка зробив бідняком, бідняка – жебраком. 9 мільйонів сімей в Україні (після підняття тарифів – ред.) будуть жебраками. Сьогодні в судах Києва перебуває 17 тисяч справ по несплаті нинішніх тарифів", - сказав він.

Омельченко переконаний, що чергове підняття тарифів призведе до стрімкого падіння рівня життя населення України.

"Збільшення розміру тарифів на житлово-комунальні послуги, без одночасного вирішення питань забезпечення повної зайнятості населення та перегляду рівня мінімальної заробітної плати й інших соцстандартів, призведе до непомірного фінансового перенавантаження на кожного киянина. Також сприятиме утворенню значної заборгованості перед організаціями, що надають житлово-комунальні послуги", - сказав депутат.
Він наголосив, що нині в судах перебувають позови про скасування постанови НКРЕКП від 9 червня 2016 року про встановлення нових тарифів на житлово-комунальні послуги.

Як відомо, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), 9 червня підвищила тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення для населення. Майже удвічі вони зростуть з 1 липня 2016 року.

Платіжки за опалення прийдуть лише під час зими. А от гаряча вода подорожчає до майже 80 гривень за куб уже з 1 липня.

Зростуть ціни й на електроенергію. П'ять етапів підвищення були затверджені ще на початку 2015 року. Уже відбулося три з них.

Залишилося два — з 1 вересня 2016 року і з 1 березня 2017 року. З 1 вересня 2016 року тариф знову зросте від 0,714 гривні до 1 гривні 64 копійок за кіловат.

Холодна вода для киян до початку осені подорожчає приблизно на 30% - до 13,43 гривень/куб. м.

30 червня Київрада проголосувала за звернення до парламенту та уряду з проханням не допустити зростання тарифів компослуги без індексації розміру заробітних плат і пенсій.

За словами мера Києва Віталія Кличка, сьогодні люди ледве виживають, а подальше зростання цін та тарифів компослуги може призвести до колапсу житлово-комунальної сфери.

Водночас віце-прем'єр Павло Розенко на це заявив, що Київрада може знизити тарифи на комунальні послуги для киян, ухваливши відповідне рішення і сплачуючи різницю з міського бюджету.

економіка тарифи київ суспільство

Знак гривні
Знак гривні