Міжнародний звіт: Донбас обстрілювали з території Росії

Влітку та восени 2014 року щонайменше кілька сіл Луганської області були обстріляні ствольною та реактивною артилерією з території Російської Федерації, йдеться у звіті, який підготувала правозахисна організація International Partnership for Human Rights (IPHR).


Звіт "Звідки стріляли" (АНГЛ)

Автори звіту проаналізували "десять типів доказів", у тому числі, опитали кілька десятків свідків та провели польові дослідження на території Луганщини.

Україна, західні держави та НАТО звинувачують Росію у тому, що вона постачає угрупуванням самопроголошених "народних республік" озброєння та живу силу. Офіційний Київ заявляв про те, що у ході масштабних бойових дій 2014 року обстріли української території проводилися в тому числі з території Росії.

Росія відкидає ці звинувачення, не заперечуючи, що на боці "народних республік" у бойових діях беруть участь російські "добровольці" - колишні військовослужбовці або ж військовики, які перебувають у відпустці.

У IPHR – міжнародній правозахисній організації зі штаб-квартирою в Брюсселі – кажуть, що публікацією свого звіту хочуть, зокрема, довести, що конфлікт на Донбасі має міжнародний характер. Це, за їхніми словами, допоможе потерпілим від конфлікту захищати свої права у міжнародних судах.

Звіт " Звідки відкрили вогонь? Розслідування транскордонних атак на сході України", офіційна презентація якого відбудеться у Києві цього тижня, - не перший результат роботи організації на Донбасі. Ще минулого року вона подала до Міжнародного кримінального суду в Гаазі три сотні кейсів задокументованих воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які стосуються і українських військових, і бойовиків невизнаних "республік".

Звіт про транскордонні обстріли буде серед матеріалів, які IPHR планує подати до Міжнародного кримінального суду цієї осені.

Про те, як робили звіт - детальніше на ВВС

донеччина тероризм росія луганщина війна

Знак гривні
Знак гривні