Операція Бурштин: золото, годинники, затримані прокурор і СБУшник (ФОТО)

На Рівненщині провели спецоперацію “Бурштин”. Затримано заступника прокурора та підполковника СБУ. Вилучено золото й дорогі речі. У причетності до незаконного видобутку бурштину в Рівненській області підозрюють 32 людини.

В ході спецоперації “Бурштин” на Рівненщині було проведено 123 обшуки.

“Перші результати обшуків у заступника прокурора області показали і зливки золота, й дорогі годинники, гроші, мішки бурштину.
Серед підозрюваних і причетних до схеми – керівники обласної прокуратури, ключові працівники СБУ на місцевому рівні, колишні і нинішні співробітники Нацполіції, в тому числі керівники внутрішньої безпеки Нацполіції області, в тому числі керівник обласного відділу із захисту економіки. Також до схеми причетні низка посадовців із вертикалі місцевої адміністрації“, – зазначив міністр.

За словами Авакова, схема ділилася на дві частини: контроль над видобутком бурштину, коли “за кожен вихід копачі віддавали правоохоронцям і працівникам адміністрації данину – мільйони доларів“, і маніпуляція з місцем зберігання бурштину.

Перший заступник голови Нацполіції Вадим Троян, у свою чергу, повідомив про затримання в Києві одного з головних координаторів схеми – кримінального авторитета Миколи Ребешка, який “очолював кримінальну структуру, що розподіляла видобуток бурштину між бригадами і приймала гроші”.

Раніше правоохоронці затримали за підозрою у причетності до незаконного видобутку бурштину заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика.

Боровик

Генеральний прокурор Юрій Луценко, який особисто прибув на Рівненщину, відсторонив від виконання обов’язків прокурора області Анатолія Ковальчука й анонсував повну зміну керівництва обласної прокуратури.

“Можу впевнено сказати, що в області буде тотально новий керівний склад прокуратури. Це має бути людина не з цієї області. На жаль, ситуація з бурштином склалася така, що ми повинні прислати сюди людину-термінатора, яка зможе зупинити співпрацю бандитів із правоохоронними органами“, – наголосив Луценко.

бурштин рівненщина кримінал

Знак гривні
Знак гривні