Вищий адмінсуд скасував рішення ВРЮ про звільнення судді, яка з порушеннями судила майданівців

Судді, які виносили незаконні рішення проти учасників Майдану, можуть уникнути відповідальності. Про це повідомив у “Фейсбуці” адвокат Небесної Сотні та Автомайдану Роман Маселко, навівши як приклад скасування рішення Вищої ради юстиції про звільнення з посади судді Шевченківського райсуду Наталії Гриньковської, - передає Новинарня.

“У єдиному реєстрі судових рішень з’явилося рішення Вищого адміністративного суду, яким скасовано рішення ВРЮ про звільнення судді Шевченківського суду Гриньковської за порушення присяги.
Нагадую, ця суддя винесла рішення про взяття під варту на 2 місяці звіряче побитого журналіста Валерія Гарагуца 1 грудня 2013 року. Також вона позбавила прав шістьох автомайданівців за поїздку до Межигір’я”, – написав Маселко.

Згідно з повідомленням на сайті ВРЮ, під час перевірки було встановлено: Гриньковська не звернула увагу на те, що Гарагуцу допитували вночі й не зафіксували точний час затримання. При цьому сама суддя при винесенні рішення не обґрунтувала, чому не можна обрати більш м’який запобіжний захід. Усе це є порушеннями норм Кримінально-процесуального кодексу України.

Також було встановлено, що Гриньковська допустила й інші порушення норм чинного законодавства – під час розгляду справ про притягнення до адміністративної відповідальності учасників Автомайдану. Зокрема, “необґрунтовано надала перевагу рапортам інспекторів ДАІ про адміністративне правопорушення без з’ясування всіх обставин”, попри те, що протоколи про адміністративні порушення не були підписані “автомайданівцями”, а інших доказів їхньої вини не було.

“Гриньковська справді допустила стільки очевидних порушень, що я ні на мить не сумнівався – вона буде звільнена. Але ВАСУ вкотре повністю перевернув мою свідомість”, – наголосив адвокат Маселко.

За його словами, у своєму рішенні Вищий адмінсуд не просто оцінював процедурні промахи ВРЮ, як в інших рішеннях, а й подав детальний аналіз правомірності дій самої Гриньковської та змісту рішення Вищої ради юстиції.

“І висновки ВАСУ просто феноменальні”, – констатує правозахисник.

“1) Стосовно арешту журналіста Гарагуца. ВАСУ вирішив, що тут Гриньковська не допустила жодних (!) порушень:
«Колегія суддів приходить до висновку, що суддя під час розгляду клопотання про обрання щодо підозрюваного міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та прийняття за його результатом ухвали вимог процесуального закону або присяги судді не порушувала»”.

“Тут же ВАСУ робить просто шедевральний висновок про неможливість протиправного насильства стосовно особи, яка перебуває під повним контролем правоохоронних органів:

«ОСОБА_7 на момент розгляду клопотання про запобіжний захід знаходився у статусі затриманого, а потім взятим під варту, що передбачає знаходження під повним контролем правоохоронних органів та органів прокуратури, виключає застосування до нього неправомірного насильства»

Хто не памятає тих подій, варто подивитися це відео, з такими звичними для “Беркута” вигуками: «На колени, мразь!»”, – радить Маселко.

Щодо рішення Гриньковської про позбавлення шести учасників поїздки до Межигір’я прав на чотири місяці, то, за словами Маселка, “на Гриньковську не справило жодного враження” те, що захист “автомайданівців” подав на суд “цілу пачку документів, які підтверджували факти фальсифікації рапортів”.

“Вона відкинула ці докази, а також усі наші клопотання. Після суду вона лише єхидно посміхнулась і майже прямим текстом сказала, що чудово все розуміє, але так нам і треба“, – згадує адвокат.

Але суддівська колегія Вищого адмінсуду, до якої увійшли судді Голяшкін О.В. (головуючий), Донець О.Є., Леонтович К.Г., Мороз В.Ф. та Чалий С.Я., назвала “необґрунтованим” висновок ВРЮ щодо наявності в діях Гриньковської порушень, які могли б бути визнані підставою для звільнення її за порушення присяги судді.

“Більше того, ВАСУ вирішив, що цілий ряд порушень (складання протоколів без водіїв, розгляд справи в суді без участі водіїв, порушення при складанні протоколу тощо) взагалі не є порушенням!” – наголошує Маселко.

За його словами, ключовий висновок Вищого адмінсуду “що ВРЮ взагалі не має права робити такі перевірки та давати оцінку суддям”:

“Вища рада юстиції не наділена повноваженнями щодо перевірки правильності оцінки судом доказів у справі, законності та обґрунтованості судового рішення, яка здійснюється судом вищестоящої інстанції згідно порядку, встановленому відповідним процесуальним законом”.

“Цим рішенням ВАСУ фактично підмінив собою ВРЮ та заборонив їй карати суддів за очевидні порушення присяги. І вчергове продемонстрував суспільству, що найочевидніші порушення та однозначно свавільні рішення судів розцінюються ВАСУ, як законні та обґрунтовані, а тому суддям не варто переживати, що їх буде притягнуто до відповідальності”, – підсумовує Маселко.

Адвокат додає, що останнє слово – за Верховним Судом.

“Розглядатиме справу діючий ВСУ чи вже реформований, невідомо, але від цього рішення залежить, чи понесуть узагалі справедливе покарання судді Майдану, чи ми знову культивуватимемо принцип безкарності”, – підкреслив адвокат.

суд майдан маразм беркут

Знак гривні
Знак гривні