Історичний Всеправославний собор, де обговорять автокефалію УПЦ, проходить на тлі демаршу РПЦ та сателітів

Історичний Всеправославний Собор почав роботу на грецькому острові Крит - попри те, що брати участь у ньому відмовилися чотири помісних православних церкви, включно з російською, - передає ВВС

Святий і Великий собор вважають історичною подією - його готували десятки років, а загалом подібних зборів не проводили з часу розколу християнської церкви.

У процесі підготовки виникали багато суперечностей, які нібито вдавалося узгодити. Проте останніми тижнями кілька помісних православних церков заявили про відмову від участі.

Так вчинили Антіохійський, Грузинський, Сербський та Болгарський патріархати. Щоправда пізніше серби передумали та поїхали на Собор.

Ті демарші, на думку експертів, можуть бути пов'язані із РПЦ, яка 14 червня заявила про необхідність перенести Собор на невизначений термін.

Натомість Вселенський патріарх Варфоломій, якого формально вважають "першим серед рівних" у православ'ї, не погодився з позицією Росії і заявив про намір провести Собор.

Українське питання

Оглядачі вважають, що неучасть Російської православної церкви у Соборі висуває на передній план давні розбіжності серед православних християн.
Суперечки, серед іншого, викликають намагання щодо примирення з Ватиканом.

Окрім того, на думку багатьох, у Москві побоюються, що патріарх Варфоломій надасть підтримку Православній церкві в Україні.

Нещодавно Верховна Рада звернулася до Вселенського патріарха з проханням надати їй автокефалію.

Собор на Криті триватиме до 27 червня.

православ'я україна росія Церква

Знак гривні
Знак гривні