Трохи конструктивної критики для прихильників і противників Київпрайду

Марш Рівності пройшов в цілому успішно. Це радує. Пару неприємних слів тим хто був активно "за", і тим хто був активно "проти", - пише Сергій Данилов.

- тим хто проти: серед ЛБГТ спільноти стільки ж націоналістів і правих, як в середньому по Києву. У тих самих пропорціях люди пішли добровольцями або мобілізованими на фронт, стали волонтерами або в інший спосіб докладали зусиль для захисту України від ворога. Сексуальна орієнтація - це тільки одна з наших ідентичностей, і не вона визначає поведінку під час війни.

- тим хто за: не всі, хто виступав проти маршу, є гомофобами. І в спільноті ЛГБТ далеко не всі підтримали марш. Я вже не кажу про анекдотичні випадки, коли гетеросексуальні активісти Київпрайду звинувачували гомосексуалів, які не підтримали марш, у гомофобії.

Не підтримали з двох причин - по-перше, мало кому зі спільноти по чесному треба були саме ті права, на захист яких закликали вийти на марш, що своєю чергою спричинило недовіру до намір, сумніви у щирості організаторів.

По-друге - традиційні для загрожених меншин уявлення про те, що надмірна увага зараз, може призвести до проблем завтра. Брак якісної комунікації вже стає традиційним для нашої внутрішньої дискусії, коли спочатку ми когось кимось називаємо, а далі бажання розібратися вже не має.

- тим хто проти: Київпрайд - одна з зовнішніх ознак модернізації. Це може дуже не подобатися, але на зараз це факт. Без модернізаційного проекту наша держава обвалиться, поховавши під уламками і гомофобів і гомосексуалів. Інша справа що цей Київпрайд тільки виставковий екземпляр модернізаційного проекту, а не він сам і чи виживе квітка яку вирощують під софітами у теплиці якщо її пересадити у відкритий ґрунт - невідомо, і залежить від успішності запуску того самого модернізаційного проекту.

- для нас усіх: у суспільстві, де більшість почувається дискримінованою дуже важко (якщо взагалі) приживається дискурс захисту меншин і їх особливих прав. У ситуації, коли всі почуваються меншиною, інші, особливі меншини, які заявляють особливі права, будуть викликати роздратування. Хоча, як свідчить 11.06.2016, не все так (погано?) .

- більшість виявилася просто байдужою до Київпрайду.

думка київ суспільство Європа

Знак гривні
Знак гривні