Враження зсередини київського Маршу рівності-2016 (ФОТО)

Іще в метро помітно, хто йде "на марш", а хто "проти маршу". На марш - інтелігенція з рюкзачками та у спортивному взутті (відповідно до рекомендацій безпеки). Проти - типові молодики тітушної статури, часто лисі.

На марш ходив: Артем Чапай

Втім, після проходження рамок-металошукачів, з площі біля Парку Шевченка й далі до кінця маршу, прихильників насильства більш не видно і не чути. На відміну від минулого року, поліція спрацювала прекрасно. Вже присутність усередині особисто Хатії Деканоїдзе стало ясно, що все мине добре.

Крізь рамки пропустили й кількох людей з контракції. Один із них почав доводити Деканоїдзе та навколишнім: "Навіщо ви слухаєте цих виродків, на що ви викидаєте гроші, поки навколо війна". Чоловіка відтіснили й відпустили, а він зірвався на те, що : "Аваков узагалі не українець". Про Деканоїдзе, з якою говорив щойно - мовчав.

Втім, йому дали висловитись, його зняли всі журналісти - але вже через 15 хвилин десяток поліцейських винесли його на руках за рамки: після того, як він вирвав у когось прапор. Що цікаво - прапор Євросоюзу (якщо я правильно роздивився крізь натовп журналістів).

При цьому нормально давали висловитися тим півдесятку людей, які не застосовували насильства: дамі з плакатом проти "пропаганди содомського гріха" та ще кільком подібним.

Звісно, усупереч фантазіям гомофобів, голих мужиків у намордниках не було - натомість, було багато "традиційних" сімей (дехто не побоявся прийти з дітьми), багато іноземців і навіть кілька учасників АТО.

без насильства - говори що хочеш

Хатія Деканоїдзе, голова Нацполіції України

дехто навіть не побоявся прийти з дітьми

значок: Ваші права - наша боротьба

просто родина, яка вітає марш з балкона

За даними організаторів, прийшло близько 3 тисяч людей. Суб'єктивно - точно більше тисячі.

Окремо слід відзначити чітку "евакуацію". Тим, хто хотів, організатори надали автобуси. Решту вивезли окремим поїздом метро. Звичайно, коли поїзд без зупинки проїхав три, п'ять, сім станцій, дехто з учасників маршу посміювався, що везуть "у Голосіївський ліс" чи "на базу Правого сектора".

Насправді везли до "Виставкового центру", і схоже, навіть поліцейський супровід не знав, де саме висадять учасників для "розсіювання в натовпі" - ймовірно, після звинувачень на адресу поліцейських, що минулого року вони "здали" учасників маршу й недосить зробили для захисту.

Цього року - знову ж, уже зараз у новинах я читаю про заарештованих ультраправих, але на марші їх було не видно і не чути.

поліція київ мвс суспільство

Знак гривні
Знак гривні