Тривожно: заходи безпеки на Євро-16 найсильніші за історію змагань

"Євро-2016 починається тривожно". Так називається матеріал ВВС. Чемпіонат Європи з футболу Євро-2016 розпочинається у Франції на тлі посилених заходів безпеки. Офіційні фан-зони у Парижі - єдине місце, де матчі можна дивитися на великих екранах. Місцева влада попросила власників кав'ярень та ресторанів не додавати роботи поліції.

Чемпіонат розпочнеться грою команд групи А - господарями-французами та румунською збірною на Stade de France.

У Франції і досі діє надзвичайний безпековий стан, який було запроваджено після терористичних нападів у Парижі у листопаді минулого року, яки забрали життя 130 людей.

Для забезпечення безпеки понад семи мільйонів уболівальників під час чемпіонату, матчі якого відбудуться у 10 містах Франції, залучено понад 90 тис. поліцейських, військових та приватних охоронців. Крім Парижа, матчі Євро-2016 пройдуть у Бордо, Лансі, Ліллі, Ліоні, Марселі, Ніці, Сан-Етьєні і Тулузі.

США та Британія попередили про можливі безпекові ризики під час проведення чемпіонату.

Колишній керівник антитерористичного підрозділу лондонської поліції Річард Волтон, заявив, що загрози безпеці під час Євро 2016 "є найбільш гострими за усю історію міжнародних спортивних змагань".
Проте організатори, УЄФА та французька влада, запевнили, що вони роблять усе можливе, аби 51 матч чемпіонату пройшов безпечно для 2,5 мільйонів глядачів, які купили квитки на стадіони.

Тільки у Парижі для забезпечення порядку залучені 13 тис. правоохоронців, аби патрулювати дві фан-зони у центрі міста і два стадіони. Надзвичайний безпековий стан також дає право поліцейським проводити обшуки і застосовувати домашній арешт до підозрюваних.
Тренер французької збірної Дідьє Дешамп заявив, що попри безпекові ризики, варто зробити все, для того, аби спортивне свято вдалося:
"Сьогодні нульового ризику, на жаль, немає. Але ми маємо йти вперед, і Євро 2016 має бути святом футболу, а свято має бути якомога красивішим".

Страйк транспортників, сміття на вулицях, розлив Сени

На додачу до безпекових викликів, французькій владі доводиться давати раду із поганими погодними умовами і протестами та страйками через реформу законодавства про працю.

Страйки у Парижі можуть створити проблеми для 80 тис. уболівальників, які мають потрапити на стадіон у п'ятницю.

Національна залізнична компанія заявила, що одна із двох наземних ліній, що з'єднують Stade de France, що на півночі міста, із його центром, втратили до двох третин пропускної потужності через страйки у четвер, тоді як із 10 інших ліній працюють лише шість.

Компанія працює над втіленням плану з відновлення пропускної потужності, а на підземній лінії метро працюють додаткові потяги.

Сена піднялася до найвищого за 30 років рівня

Президент країни Франсуа Олланд заявив, що "будуть втілені усі потрібні заходи", аби транспортні страйки, що мають відбутися 10 червня, не вплинуть на проведення чемпіонату.

"Запевняю, що усі громадські послуги надаватимуться у повному обсязі, і держава повністю виконуватиме свої функції", - заявив президент Франції.
Очікується, що від суботи, 11 червня, має розпочатися страйк національного перевізника Air France.

Крім того, через страйк працівників комунальних служб, триває проблема зі сміттям, яке ніхто не прибирає.

На додачу до всього, впродовж останніх тижнів рівень води у Сені піднявся до найвищого рівня за останні 30 років, і річка вийшла з берегів.

франція тероризм україна футбол

Знак гривні
Знак гривні