Правозахисники: розслідування убивств, викрадень, катуваннь у прифронтовій зоні вкрай погане (ЛІНК)

ОНОВЛЕНО 9.06 23:03 Звіт фокусується на стані справ із розслідуванням правоохоронцями злочинів проти цивільного населення та смертями військових, що не пов'язані з бойовими діями.

Ідеться і про розслідування злочинів вчинених українськими військовими чи іншими силовиками і розслідування злочинів з боку терористів.

"Мусимо чесно констатувати, що поки що українська донбаська «віт-
рина» — не надто приваблива. У тому числі, через випадки безкарності
щодо тих, хто вчиняв злочини як під час окупації регіону незаконними
збройними формуваннями, так і вже під контролем України", - пишуть автори у вступі.

"Розслідування злочинів, які стали предметом дослідження, ким би вони не були вчинені, наразі не відповідають критеріям визначених практикою Євросуду з прав людини. Це пов’язано як з об’єктивними, так і з суб’єктивними причинами." - йдеться у звіті.

У ньому окремо розглядаються дванадцять справ.

Наприклад, активний громадський діяч і доброволець відомий під позивним «Маестро» Сергій Костаков, конфліктував з керівництвом і збирався розголосити про зловживання. Убитий 20-ма кулями в голову в той час, як його руки були сковані наручниками - іншими словами, йдеться про вбивство або ж позасудову страту.

Родину Москалюків окремі бійці добробату "Айдар" силою змушували до передачі житлової площі - а потім убили. Тут під приводом політики діяли неприязні особисті стосунки.

Наздричкіна прикували наручниками й побили до смерті (за версією родичів) бійці українського батальйону "Київ-2".

І ТАК ДАЛІ - ПОВНИЙ ЗВІТ

Звіт підготовлений Центром Громадянських Свобод під егідою Коаліції громадських організацій та ініціатив „Справедливість заради миру на Донбасі" за участі "Євромайнан SOS" та за підтримки ООН і міністерства закордонних справ Данії.

донеччина кримінал тероризм луганщина війна

Знак гривні
Знак гривні