На львівському сміттєзвалищі нова пожежа: застосовують авіацію

З допомогою пожежної авіації рятувальники навмисне спровокували новий обвал на сміттєзвалищі.

У вівторок ввечері на Грибовицькому сміттєзвалищі виникла нова пожежа. За даними ДСНС, окремі осередки відкритого вогню розкидані на площі 800 кв. м. Гасіння пожежі ускладнене тим, що вогонь спалахнув у зоні можливого зсуву сміття.

У «тілі» сміттєзвалища виникла 100-метрова тріщина, яка стрімко розширювалась.

Рятувальники ДСНС застосовують пожежну авіацію - не стільки для того, щоб загасити пожежу, скільки намагаються спровокувати новий контрольований обвал на сміттєзвалищі.

На Грибовицькому сміттєзвалищі продовжують скидати воду з літаків, аби добитися зсуву сміття. За словами речника ДСНС Львівщини Віталія Туровцева, наразі здійснено 26 вилетів і за цей час з літаків скинули близько 190 тонн води.

«Поки продовжуємо скидати воду з літаків. Поступово "виположуємо" схил сміттєзвалища. Уже є можливість залучити до гасіння пожежі техніку. Але вогню як такого немає – під землею продовжується тління», – пояснив Віталій Туровцев.

За його словами, зараз на сміттєзвалищі працюють близько 200 рятувальників.

Львів’янам, які живуть у наближених до Грибовицького сміттєзвалища мікрорайонах (північ міста), радять закривати вікна в квартирах, оскільки дим від пожежі на сміттєзвалищі пішов у сторону Львова.

Хоча в районах Львівщини зовсім не раді львівському сміттю, самі перевізники кажуть, що роблять все можливе, аби місто не втопилося у відходах. Для цього їздять за десятки кілометрів полігонами всієї Львівщини. З розумінням поставитись до проблеми і не блокувати львівські сміттєвози місцеве населення закликала Львівська облрада.

Проте сміттєвози іноді годинами стоять завантажені, а вирушаючи в далеку дорогу не знають, чи їх не завернуть. Куди їдуть – просять не розповідати, бо минулого разу в цьому місці три години провели в облозі.

«Заїхали туди, вивантажилися, а вже на виїзді нам перекрили дорогу. Чесно кажучи, не розумію, для чого блокувати пусту машину. Не можу цього пояснити», – розповів експедитор «АВЕ-Львів» Ярослав Безпалко.

За матеріалами Захід.нет

екологія львівщина Львів

Знак гривні
Знак гривні