Дніпро з'явився офіційно, Горішні Плавні - післязавтра

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій у cереду у прямому ефірі підписав постанови про перейменування міста Дніпропетровська у Дніпро і Комсомольська - у Горішні Плавні.

Перед цим депутати відмовились перейменовувати Дніпро назад у Дніпропетровськ, а Горішні Плавні - у Комсомольськ, - передає ВВС.

Фракція "Опозиційного блоку" пропонувала зберегти радянську назву Дніпропетровськ, вважаючи, що місто можна називати на честь апостола святого Петра.

В Раді розглянули відповідні постанови про скасування перейменування, але вони не набрали потрібної кількості голосів - лише 20 і 18.

Так постанови про перейменування цих населених пунктів залишились в силі.

"До мене підходили і погрожували, але тиснути на мене немає сенсу. Моя позиція у цьому питанні принципова", - заявив Андрій Парубій про прохання не ставити на голосування постанову.

Офіційно

Імовірно, післязавтра, 3 червня, на карті України офіційно з’являться міста Горішні Плавні, Кам’янське, Вараш, Олешки, Залізне, Благовіщенське, які отримали зазначені назви в рамках процесу декомунізації.

Це стало можливим після того, як сьогодні, 1 червня, голова Верховної Ради Андрій Парубій на прес-пойнті в кулуарах парламенту підписав постанову №4085 про відповідні перейменування, проголосовані Радою 19 травня.

Згідно з текстом постанови, цей акт набирає чинності з дня, наступного за днем їх опублікування. Тобто якщо постанови вийдуть друком 2 червня, Горішні Плавні стануть офіційною нормою 3 червня.

Натомість Дніпро (замість Дніпропетровська) став реальністю вже сьогодні, після того як Парубій підписав постанову №3864 від 19 травня. “Постанова набирає чинності з дати її прийняття”, – зазначено в ній. Спікер Парубій підписав постанову 3864 одночасно із 4085, - передає Новинарня

краса дніпро полтавщина

Знак гривні
Знак гривні