Як вужі на сковороді: судді вивертаються, аби скасувати електронне декларування

Збори суддів господарських судів Харківської області звернулися до Верховного Суду з проханням оскаржити в Конституційному Суді України закон № 1022-3 від 15 березня про електронне декларування доходів чиновників.

Про це повідомив на засіданні пленуму Верховного Суду України доповідач з даного питання, суддя ВСУ Валентин Барбара, - передає Уніан.

За його словами, судді господарських судів Харківщини вважають, що норма про електронне декларування доходів державних службовців та інших категорій посадовців порушує гарантії недоторканності суддів, зокрема тим, що декларуванню підлягає майно судді, набуте до того, як особа стала суддею.

Окрім того, харківські судді звертають увагу на невизначеність періоду, за який потрібно декларувати майно.

У свою чергу, суддя-доповідач запропонував відмовити у цьому зверненні до Конституційного Суду, оскільки, на його думку, харківські судді не обгрунтували, в чому вони бачать загрозу незалежності суду в електронному декларуванні.

Як заявив голова ВСУ Ярослав Романюк, в даному випадку потрібно не оскаржувати норми закону в Конституційному Суді, а, в разі необхідності, доопрацьовувати вже існуючий закон про електронне декларування.

В ході обговорення цього питання надійшла пропозиція відкласти його розгляд для того, щоб ВСУ зміг детальніше розібратися в ньому.

За це проголосували більшість членів пленуму ВСУ, хоча спочатку судді мали намір взагалі відхилити звернення своїх харківських колег.

суд корупція реформи

Знак гривні
Знак гривні