Савченко розповіла анекдот про горобця, щоб показати, що не має ні до кого претензій

На прес-конференції у Надії Савченко, зокрема, запитали, чи звинувачує вона когось у затягуванні свого звільнення, - пише УП. - На що Савченко відповіла, що немає претензій та розповіла анекдот:

"Є один анекдот. Не знаю розказувати вам його чи ні. Він досить життєвий. Летів горобець зимою. Летів, змерз і впав у теплу коров’ячу лєпьошку (стилістика збережена – УП). От він відігрівся і почав чірікати. Прийшла лисиця, витяла його з лайна і з’їла. Так от, не всякий той ворог, що на тебе наср…, не всякий той друг, що тебе з лайна витягнув. Мораль басні така: потрапив у лайно – сиди і не чірікай".

Вона наголосила, що нікого не звинувачує.

"От мені подобаються адвокати. Як Коля (адвокат Микола Полозов – УП) сказав: "Так не треба було попадатися". Все правильно. Була б гранат – не попалася б. Блін, не було гранати. Тому ще когось звинувачувати. Хотіла на волю. Ну так вбий себе і будеш вільна. Претензій ні до кого не маю", - заявила Савченко.

Про повернення Криму та політв’язнів

Савченко, відповідаючи на запитання журналістів про сценарії повернення Криму, заявила, що у неї є відчуття світової війни.

"Як повертати. Я відчувала, що буде Третя світова війна, і в мене це передчуття ще залишилося. Якщо вона буде, то Крим повернеться. Якщо не буде, то Крим все одно якось повернеться. Достукавшись до людей, що це була помилка. Я буду над цим працювати", - заявила Савченко.

Вона зазначила, що під час її ув’язнення їй писали світові політики. Тому вона не хоче втрачати контакти і планує cтворити міжнародний комітет зі звільнення політв’язнів та повернення територій.

Про роботу в парламенті

Савченко заявила, що буде працювати в Раді. За її словами, вона замінить плакат у сесійній залі із вимогою звільнити її на плакат з вимогою звільнити тих політв’язнів, які ще залишилися в Росії.

Говорячи про діяльність у парламенті, Савченко заявила, що найкраще розуміється на армії, тому ініціюватиме створення спеціального комітету чи комісії, яка займатиметься наведенням ладу в армії.

"Я знаю дві структури із середини: армія та в’язниця. Перше, чим я буду займатися – це комітет чи створення спецкомісії по контролю. Я буду займатися в комітеті по армії, по логістиці, по тому, як все відбувається. Я знаю, як там на передовій. Я знаю всю корупцію в армії. Буде така комісія", - заявила Савченко.

Вона ще не знає точно, в якому комітеті працюватиме.

Про "закон Савченко"

Вона також заявила, що вважає свій закон – "закон Савченко" – правильним.

"Ініціювати скасування закону – я не буду. Він правильний", – заявила Савченко.

"Ті, для кого тюрма є домом, вони туди повернуться. Якщо там (у в’язниці – ред.) перетримати людей, то в’язниця нам зробить із нормальних людей більше злочинців", - сказала народний депутат.

"Я не винна, я не кажу, що я не вбила людей. Я солдат, я - не вбивця. Я не вбила журналістів і зізнаватися мені нема в чому", - наголосила Савченко.

Про "Айдар" і війну

"Чи залишилася б я у батальйоні "Айдар"? Хлопці молодці. Там багато патріотів, я рада, що я служила з ними", - сказала Савченко.

Вона зазначила, що війна – це нечиста справа. Савченко заявила, що в "Айдарі" є багато патріотів, і цей батальйон багато що зробив.

"Люди різні скрізь. Так як їх чорнили, то я так не скажу. Святими теж не були. А те, що було, то пішли б послужили, все б знали. А то ви сидите на дивані і питаєте у нас, як ми воювали. Як приходилося, так і воювали. Чи ви думаєте, що там святі воюють", - сказала Савченко.

"Я хочу станцювати з "Сухішвілі"

Відповідаючи на запитання грузинської журналісти, Надія Савченко заявила, що Україні, Грузії та іншим країнам, яких Росія вважає меншими, треба об’єднуватися. "Я ще хочу станцювати із "Сухішвілі". Якщо мені дозволять та навчать лезгінки", - сказала вона.

Савченко також пояснила, чому зняла чоботи в аеропорту. За її словами, вона хотіла просто походити босоніж по траві, до того ж у неї було надто тепле взуття.

савченко репресії росія

Знак гривні
Знак гривні