Російська експертиза знайшла екстремізм у дитячому журналі Барвінок (ДОКУМЕНТ)

У Росії експерт-психолінгвіст, залучений у справі директора Бібліотеки української літератури у Москві Наталії Шаріної, знайшов заклики до міжнаціональної ворожнечі у 23-х із 24-х проаналізованих книжок із бібліотечних фондів, зокрема і в дитячому журналі "Барвінок" за 2015 рік.

Як повідомляє ВВС, текст експертизи опублікував у Facebook адвокат Шаріної Іван Павлов. Ось ця експретиза - ДОКУМЕНТ на 33 сторінки

Адвокат пише, що експерт - завідувач відділом психолінгвістики Інституту мовознавства РАН Євген Тарасов - різко негативно ставиться до будь-якої критики СРСР, що можна пояснити хоча б тим, на його думку, що "досвід роботи експерта за спеціальністю - з 1953 року".

Експертизу пройшли 24 видання, в тому числі, згадувані у зв’язку зі справою книжки "Голод в Україні", "Україна або смерть" і "Ментальність орди", а також книжки Дмитра Павличка, три видання якого внесені в Росії до федерального списку екстремістських матеріалів.

Експерт не знайшов екстремізму лише в книжці Джорджа Сороса.

У дитячому журналі "Барвінок" доктор філологічних наук Євген Тарасов, який проводив експертизу, розцінив такими, що розпалюють міжнаціональну ненависть, слова "рашисти" і "москаль", пише адвокат.

У книжках Павличка, наприклад, Тарасов визнав антиросійським словосполучення "кремлівські хрестоносці", бо, на його думку, слово "хрестоносці" несе негативну конотацію. У книжці "Голод в Україні" розцінено як "негативна оцінка радянської влади" найменування СРСР імперією.

Після обшуків у бібліотеці минулого року проти її директора Наталі Шаріної порушили кримінальну справу за статтею про "розпалювання міжнаціональної ненависті і ворожнечі".

У квітні цього року їй також висунули звинувачення за статтею про розтрату. Термін її домашнього арешту продовжено до 29 липня. Правозахисний центр "Меморіал" визнав Наталію Шаріну політв’язнем.

мова маразм репресії росія

Знак гривні
Знак гривні