Після триденної відсутності більше не потрібна довідка в дитсадок від педіатра

Новий санітарний регламент скасовує обов’язкову довідку від педіатра, якщо дитина більше трьох днів не відвідувала садок. Також тепер можна легалізувати дитсадок у звичайній квартирі, а замість стаціонарних ліжок, можна використовувати просто матраци.

Новий регламент, затверджений Міністерством охорони здоров’я, вступив у дію 24 травня, - передає ZAXID.NET

Над ним працювали педіатри і лікарі-гігієністи, які враховували усі можливі ризики.

Читайте також: Українська медицина: безглузда і безпощадна. Про довідки з поліклініки для школи (ІНФОГРАФІКА)

«Згідно зі старим регламентом, навіть якщо ви лікуєтеся у приватній клініці, висновок вашого лікаря у садку не мав ваги. 99% людей знають, як отримати довідку у державного педіатра: стоїш у черзі, ризикуєш заразитися від інших хворих і, як правило, даєш 20-50 гривень, щоб отримати документ. Зазвичай педіатр навіть не дивиться на дитину. Інший фактор, що діти можуть проводити ці дні у бабусі, а потім змушені йти до лікаря, знову ж таки, ризикуючи захворіти. І це хоч маленька, але перемога над щоденною корупцією», – каже проектна менеджерка в офісі Національної ради реформ Олена Заплотинська.

У новий регламент внесли відразу кілька важливих змін. Тепер роботу кондиціонерів та зволожувачів, колір меблів та засоби для миття посуду узгоджуватимуть спільно з батьками.

Також дозволений кейтеринг – постачання готових комплектів їжі сторонніми компаніями. Також можна користуватися послугами сторонніх пралень. Влітку дозволили організовувати денний сон дітей на верандах, за умови, що є розкладні ліжка з твердим ложем. Замість стаціонарних ліжок тепер можна використовувати просто матраци.

Скасували регламентацію площ земельних ділянок, озеленення та обладнання ігрових майданчиків. У документі відсутня висота бортиків пісочниці або діаметр стійок огородження ліжок, натомість раніше за невідповідність таких речей садок могли оштрафувати.

Недоцільним тепер вважають одночасне використання в одному приміщенні люмінесцентних ламп і традиційних ламп розжарювання.

Пекло поліклініки. Школярі з батьками змушені годинами стояти у душних чергах заради формальності

Дитсадки у квартирі тепер легальні

Згідно з новим регламентом, тепер є законною діяльність приватних дитсадків, відкритих у квартирі або у відповідно облаштованих приміщеннях офісних центрів.

«Всі ми знаємо, що держава не може забезпечити дошкільну освіту всім дітям. Раніше ті садочки, які відкривали у квартирах, просто не були легалізовані. Тому що, аби мати ліцензію, треба було мати висновок санітарно-епідеміологічної служби, а ця служба опиралася на старий регламент», – каже Заплотинська.

Зокрема, садки, створені у квартирах, не могли забезпечити окремий харчоблок та пральню. Тепер вони можуть замовляти ці послуги у сторонніх компаній.

реформи медицина

Знак гривні
Знак гривні