КМДА після журналістського розслідування перевіряє в.о. головного архітектора на корупцію (ВІДЕО)

Після розслідування телепрограми «Наші гроші» щодо земельних ділянок в.о. головного архітектора Києва Юрія Тація, дії чиновника оцінить управління з питань запобігання та протидії корупції КМДА. Про це повідомив керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко.

Ось розслідування:

«Зараз матеріали вашого журналістського розслідування передані до профільного антикорупційного управління, – каже Бондаренко. – Не знаю, чи будуть вони на розгляді антикорупційної ради, бо це більше громадський пакет. Але профільне антикорупційне управління дасть їм оцінку. Якщо там є обгрунтовані підозри про вчинення відповідним посадовцем корупційних діянь, він буде відсторонений, матеріали будуть передані до правоохоронних органів».

Антикорупційне управління при КМДА проводить службові розслідування за фактами повідомлень про можливі вчинення корупційних діянь. Як правило, такі розслідування тривають місяць. В.о. начальника цього управління Віра Олійник до КМДА працювала в міграційній службі та столичному Головному управлінні юстиції.

Юрія Тація призначив в. о. головного архітектора мер Кличко 4 квітня після невдалих спроб КМДА обрати головархітектора через конкурс. За законом, бути в.о. можна не більше двох місяців. 23 травня 2016 року в КМДА повідомили, що на підготовку конкурсу з виборів головного архітектора знадобиться 45 днів, і ще місяць – для того, щоб обрати до комісії представників громадськості.

Суть розслідування

Родина в. о. головного архітектора Юрія Тація нині будує маєток в с. Катеринівка під Києвом. Всі ділянки, на яких будується архітектор, раніше були лісовим фондом і належали місцевому лісгоспу. На одній із ділянок стояла вежа місцевого лісництва. Проте в один день лісництво відмовилося від лісу, йому змінили цільове призначення і шматками віддали через Київраду родині Юрія Тація разом із пожежною вежею, яка, втім, лишилася на балансі лісгоспу.

Юрій Тацій у парламенті 6 скликання був помічником нардепа Вадима Столара, якого у ЗМІ називають «смотрящим» по Києву. Разом з помічником Столара Олександром Костюком Тацій володів фірмою ТОВ «Будмегасервіс». За кілька місяців до того, як співвласником і керівником фірми Тацій, вона отримала в користування 0,91 га на Гостомельській площі, 1 у Києві. Це був майже гектар дороги на виїзді з Києва в районі Академмістечка.

Дорозі змінили цільове призначення, і передали фірмі Тація для будівництва торгово-офісного центру. Як Тільки Тацій став власником фірми, почав судитися з містом за те, щоб отримати дорогу у приватну власність. І, навіть попри апеляцію, місто не змогло виграти суд у чиновника. Водночас, за свіжою інформацію з Держкадастру, з 2015 року ця ділянка дороги перебуває в комунальній власності, а орендує її ТОВ «Новус Україна». Кінцевим бенефіціаром значиться литовський бізнесмен Туменас Раймндас, який зараз співволодіє «Будмегасервісом».

Також Тацій із Костюком володів фірмою «Архітектурно-будівельний альянс». Незадовго до появи Тація у цій фірмі вона отримала 16,44 га під забудову над Дніпром, за які потім довго і безрезультатно судилася екологічна прокуратура.

За інформацією телепрограми, родичі Тація також клопочуться про отримання у приватну власність ділянок у столичному районі Жуляни. Там за часів Черновецького в сумнівний спосіб отримали землю десятки родин столичних правоохоронців: суддів, прокурорів, адвокаті, міліціонерів. Ділянку майже в 10 соток по вул. Московська, 30-в хоче оформити у приватну власність баба чиновника Галина Жукова. Ще про 8 соток на вул. Московській, 30г клопочеться теща Тація – Наталія Тхаржевська.

київ корупція будівництво

Знак гривні
Знак гривні