Стратегічний оборонний бюлетень дозволить провести реальні структурні реформи в Міноборони

Уперше за два роки в Україні розроблено документ оборонного планування стратегічного рівня. Першою новацією була Військова доктрина-2015 - базовий рамковий документ. Але стратегічний оборонний бюлетень - це документ іншого масштабу - він містить зобов'язання українського керівництва щодо проведення структурних реформ.

Про це в статті "Стратегічний оборонний бюлетень узгоджено - важливий день для військової реформи в Україні" пише головний редактор "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

"Яке практичне значення стратегічного оборонного бюлетеня? Саме від ходу реалізації положень СОБ у 2016 році залежить обсяг фінансування країнами НАТО українських силових структур. Так, у бюджеті США на підтримку України передбачено до 500 мільйонів доларів. Але ці кошти будуть виділятися лише в міру реалізації стратегії, закладеної в СОБ. Сума чимала. Для порівняння - це приблизно вдвічі більше, ніж у бюджеті 2016 виділено на все Держоборонзамовлення. Аналогічно будуть приймати рішення уряди Канади, Нідерландів, інших країн, які хочуть зупинити путінську загрозу безпеці в Європі" , - зазначив журналіст.

"Уперше за два роки приймається документ оборонного планування, на базі якого можливе проведення реальних структурних реформ у Міноборони. Отже, від слів та імітації можна буде братися до справи. Країни НАТО по суті взяли на себе значну частину відповідальності за практичну підготовку стратегічного оборонного бюлетеня. Це демонструє глибоку зацікавленість Заходу в проведенні реформ сектора оборони та безпеки. Співчуття і стурбованість поступово змінюється більш глибокою залученістю НАТО в українську проблематику".

"Розробка СОБ для Міноборони має стати першим кроком - за ним очікується розробка програм реалізації, створення контролюючої структури з моніторингу реформ. А також розробка аналогічних стратегій для МВС, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби, СЗР, ГУР МО", - резюмував Бутусов.

армія реформи

Знак гривні
Знак гривні