Це Дніпро, дєтка. Реакція соцмереж на перейменування міста (ФОТО)

На перейменування Дніпропетровська у соцмережах одразу відреагували колишній губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул та нардеп Андрій Денисенко, які підтримували різні варіанти нової назви міста.

Між собою люди традиційно називали Дніпропетровськ Дніпром

"Декомунізація на марші. ... Вілкулоїди, путіноїди і рашисти можуть вішатися і казитися. Слава Дніпру! Слава Україні!", написав на своїй сторінці у Facebook Андрій Денисенко, автор законопроекту про перейменування Дніпропетровська у Дніпро.

"Перейменували гади Дніпропетровськ", - написав у своєму Facebook Олександр Вілкул, який пропонував залишити стару назву міста, але трактувати його як місто, назване на честь Святого Петра.

"Підтримали всі (!) провладні партії. Верховна Рада, обрана під час війни та для війни, продовжує розколювати суспільство. P.S. Філатов – Денисенко твій холуй, навіщо на виборах було брехати, що ти проти перейменування?"", - додав колишній губернатор Дніпропетровщини.

Директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович уточнив: "...нова назва Дніпропетровська російською пишеться так: Днипро".

"Ми знали"

"Я реально радий. Навіть мудрувати не буду. Кармічно ми стали багатшими", - вважає Євген Гендін, співавтор тексту та ідеї пісні "Детка, это Днепр!", яку 2014 році представили колишні "КВКшники" кабаре "Весёлый песецЪ" спільно з чинним мером Дніпра Борисом Філатовим.

Сам пан Філатов коротко написав у Facebook "Ми знали" і запропонував подивитися згаданий кліп.

"Звикати називати рідне місто по-новому мені не доведеться, бо його і так усі називали Дніпром завжди", - вважає виходець із Дніпра, викладач Українського католицького університету Отар Довженко.

"Нарешті перейменували Дніпропетровськ. - написав журналіст Денис Казанський. - Перейменували мудро. Народ давно вже називав місто просто "Дніпро" або "Дніпро", і чудово, що цю назву просто закріпили на офіційному рівні, прибравши невимовне "петровськ".

"Саме ця, перша частина, з колишньої назви Дніпропетровськ, повноцінно відповідає могутності і силі людей, які тут живуть - людей, які зупинили війну і стали форпостом для всієї України. Нарешті з назви прибрали всі історичні, непотрібні нашарування", - вважає Геннадій Корбан.

"У мене було дуже неоднозначне ставлення до перейменування міста. Але події останнього року розставили крапки над "і"... Дуже радію, що тепер рідний Дніпро без Петровського. І без Петра!", - написав громадський активіст Руслан Колесников.

Журналіст Вахтанг Кіпіані написав: "Це історична подія, вітаю всіх. Тепер добре було б, щоб і Київ перейменував метро "Петрівка". Роль більшовика Григорія Петровського у створенні терористичної держави визначна, тож пам'ять про нього має бути як про одного з шісток Сталіна, а не як про добренького "всеукраїнського старосту".

Олександра Очман, мешканка Дніпра, яка зараз живе у Польщі радісно написала: "Мої дорогі іноземні друзі! Вибачте, що змусила вас вивчити, як вимовляється Дні-про-пет-ровськ ... Від сьогодні моє рідне місто офіційно просто Дніпро. Ласкаво просимо до Дніпра!"

А область, річка, паспорт?

До привітань із новою назвою Дніпропетровська у соцмережах приєднуються не всі. Користувачів соцмереж турбують питання, як тепер відрізняти назву міста від назви річки, і як мешканцям міста вносити зміни в документи.

За законом, для перейменування області потрібно вносити зміни до конституції. "Місто Дніпро залишилося в Дніпропетровській області", - написав у відповідь на це науковець Михайло Мінаков.

"Як відрізнити від річки? Хто тоді ревіть і стогнать буде?" - запитав музикант Геннадій Петренко в коментарі на пост у Facebook про перейменування Дніпропетровська.

"Петровського втопили у Дніпрі [бульк]", - написав журналіст Федір Прокопчук.

Ярема Дух, медіакоординатор АП, пожартував у Twitter: "Тепер з рікою плутати будуть - тооочно. Як почуєте, що хтось їде в Дніпро - рятуйте від самогубства".

"...необхідність для тисяч громадян, підприємств, організацій з переробки документів, печаток, уставів, паспортів та купи іншого - це круто? ... а уяви, наприклад, мешканця нашого міста, який купив квиток і полетів у місто, якого не існує, або воно не збігається з тим, що у закордонному паспорті. І він пояснює митникам усіх країн, що він не верблюд." - розмірковує дніпропетровець В'ячеслав Маякін над майбутніми бюрократичними процедурами, які потрібно буде пройти мешканцям міста після перейменування.

"Декомунізація - це коли місто стає зручним, чистим, безпечним та доглянутим. А не коли воно змінює назву", - вважає він.

Директор департаменту інформації та друку МЗС Росії Марія Захарова написала на своїй сторінці у Facebook: "Якщо вже згадали про "декомунізацію", треба було повертати справжню назву - Катеринослав. У крайньому випадку, Новоросійськ. Не депутати, а 247 зомбі-недоучок".

На цей закид відповів публіцист Віталій Портников: "Може, перед тим, як радити перейменувати Дніпропетровськ у Катеринослав, тобі Краснодар у Катеринодар перейменувати?"

Не зрозуміло тільки людям, як тепер називати мешканців та мешканок Дніпра - дніпрянки, дніпряни, дніпровці?

Огляд ВВС Україна

дніпро регіони

Знак гривні
Знак гривні