Комітет ВР схвалив допрацьований законопроект про квоти на україномовні пісні на радіо

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики під головуванням Вікторії Сюмар підтримав доопрацьований проект закону про запровадження україномовних квот для пісень на радіостанціях України.

Про це у своєму блозі на “УП” повідомив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, який є ініціатором такого законопроекту, - передає Новинарня

Квота для українськомовної пісні складатиме 35% протягом доби мовлення, включно із прайм-таймом, а не лише уночі. Її запровадження відбуватиметься поетапно протягом трьох років за алгоритмом 25-30-35%, а Нацрада ТБ і радіомовлення отримує повноваження щодо моніторингу виконання цих квот”, – пояснив Кириленко.

Говорячи про важливість так званих “квот Кириленка”, віце-прем’єр з гуманітарних питань подякував членам комітету ВР та зазначив: “Особисто я переконаний, що ухвалення цього законопроекту очікується суспільством, а його ідея і зміст є не лише частиною політики сучасної української ідентичності, але і важливою складовою національної безпеки України”.

Нагадаємо, квоти на українську й україномовну музику в радіоефірі передбачені проектом закону №3822.
Законопроект пропонує зокрема доповнити частину 1 статті 9 Закону України “Про телебачення та радіомовлення” таким абзацом:
“В музичних радіопрограмах і радіопередачах твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щодобового обсягу мовлення, а частка пісень (словесно-музичний твір) державною мовою має становити не менше 75 відсотків від загального обсягу пісень українських авторів чи виконавців. Радіоорганізації мають забезпечувати дотримання такого співвідношення рівномірно протягом всього ефірного часу”.

Автори проекту підкреслюють: відповідно до закону 3822, загальна квота україномовних пісень на радіо становитиме 37,5% (три чверті від загального обсягу творів вітчизняних авторів і виконавців, який має складати половину музичного ефіру).

Відомо, що, наприклад, у Польщі з 2004 року подібна мовна квота становить 33%, у Франції — 35% для всього музичного контенту, у Португалії — 25-40% на музику для приватних радіостанцій і 60% — для державних.

Згідно з даними громадських моніторингів, зараз частка пісень українською мовою в українському радіоефірі становить менше 5%, тоді як частка російськомовних пісень увосьмеро більша.

Нагадаємо, на початку квітня ц.р. Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики вже розглядав законопроект 3822 і тоді вирішив, що він потребує доопрацювання щодо розміру й порядку запровадження квот, а також щодо контролю за їх дотриманням та відповідальності мовників. Тепер ці питання узгоджено.

На початку громадського обговорення проекту спалахнув скандал, коли в навколомузичному середовищі вимоги щодо “квот Кириленка” помилково інтерпретували як 75% з усього контенту.
Тоді “Новинарня” повідомляла про десятки підписів артистів естради, співаків та інши митців, які виступили проти “квот Кириленка”.

Водночас триває збір підписів музикантів та співаків на підтримку законопроекту 3822. За даними “Новинарні”, станом на зараз зібрано вже близько 250 підписів.

Підтримати квоту з метою збільшення частки пісень українською мовою в радіоефірі можна за посиланням тут

мова культура музика радіо

Знак гривні
Знак гривні