Made in Ukraine. Українці розробили електромобіль-карету на експорт (ФОТО)

У Києві презентували перший розроблений в Україні електромобіль. За задумом творців, його можна використовувати як таксі чи туристичний "шатл".

Автор огляду: Олег Карп'як

Розробники електрокара Synchronous із компанії Electric Marathon International кажуть, що більшість деталей авто виготовлені в Україні.

Зібрали його теж в Україні.

Електрокар, розрахований на шість пасажирів і водія, ззовні нагадує сучасну карету. Творці називають такий дизайн "ретрофутуризмом".

"Про дизайн були хороші відгуки, а були й дуже негативні, образливі. Потім я перестав їх читати", - зізнається дизайнер Владислав Карпець.

Розробники наголошують, що їхня новинка є прототипом, робота над яким ще триває, тому не прогнозують ані дати його виходу в серійне виробництво, ані кінцевої ціни.

Одне з можливих майбутніх використань електрокара - як таксі на дорогах князівства Монако, кажуть розробники.

Начинка

Електродвигун і всі компоненти до нього виготовлені в Україні, каже Владислав Родін із компанії E-Line.

Українське походження мають і більшість контролерів - електронних блоків управління. Силовий контролер, щоправда, зроблено в США.

Літій-іонна батарея, яка наразі дозволяє прототипу проїжджати лише 30 км на одному заряді, виготовлена в Китаї. З часом цей показник планують збільшити до 130-160 км.

Зарядний пристрій для Synchronous виготовили в Україні.

Планується, що на даху автомобіля буде сонячна батарея, енергія від якої йтиме на охолодження салону.

Всередині можуть розміститися шестеро пасажирів, які сидітимуть одне навпроти одного. Місце водія відгороджене від пасажирського сектору напівпрозорим склом. Автомобіль також має великі панорамні вікна.

Його швидкість відповідатиме "міському темпу руху", пояснив Андрій Білий, директор Electro Marathon International: йдеться про 60-70 км/год. Для задач електромобіля цього достатньо, кажуть творці.

Розробка прототипу тривала рік.

Технологічне серце

За словами розробників, автомобіль розрахований як таксі чи туристичний "шатл" для гостей і жителів Монако - князівства, яке є співорганізатором щорічного електромобільного марафону, що вже другий рік поспіль стартує зі Львова.

"Як і Князівство Монако, Synchronous має консервативне обличчя та сучасне, технологічно розвинене серце", - сказано в прес-релізі розробників.

Вони не розкривають подробиць про можливе серійне виробництво автомобіля, але не впевнені, що воно відбудеться в Україні.

"В Україні є кілька великих автомобільних виробників, ми будемо вести з ними переговори. Але оскільки це дрібносерійне виробництво, то ще рано про це говорити", - сказав пан Білий журналістам.

Оскільки електромобіль створений як прототип таксі, а не масового транспорту, розробники шукають можливість виготовити хоча би кілька десятків таких автівок.

Раніше прототип Synchronous презентували в Монако.

"Треба іти в Європу. Оскільки на нас там ніхто не чекає, ми повинні самі прорубати собі вікно", - сказав пан Білий.

За його словами, потенційні покупці автомобіля зацікавляться ним, якщо кінцева ціна буде нижчою 100 тис. євро.

22 травня електромобіль представлять у Львові, звідки його трейлером повезуть для демонстрації містами Європи.

Цього дня зі Львова стартує марафон електромобілів, кінцевим пунктом якого є Монако.

майбутнє технології автомобілі

Знак гривні
Знак гривні