У Неваді випробували транспорт майбутнього. ФОТО

В американському штаті Невада провели перше успішне випробування високошвидкісної транспортної системи "Гіперпетля" (Hyperloop). У невадській пустелі капсула всередині спеціальної труби змогла розігнатися до швидкості у 187 км/год за 1,1 секунди.

Випробування, що провели у середу, було першою публічною демонстрацією "Гіперпетлі", повідомляє BBC.

Автори проекту сподіваються, що скоро із Лос-Анджелеса до Сан-Франциско можна буде дістатися за півгодини.

Систему планують використовувати у майбутньому як для транспортування вантажів, так і для перевезення людей через спеціальну трубу на швидкості звуку.

Система використовує магніти і турбіни, щоб запускати капсули на повітряній подушці, що з величезною швидкістю рухаються по порожнистих трубах.

Автори технології сподіваються, що перевозити "Гіперпетлею" людей можна буде уже через п'ять років. Зокрема, з Лос-Анджелеса до Сан-Франциско можна буде дістатися усього за півгодини.

"Це відбувається зараз"

"Це реально. Це відбувається зараз", - сказав про випробування системи CEO проекту Род Ллойд.

Ідею створення такого виду транспорту висунув ще у 2013 році американський бізнесмен і винахідник Ілон Маск, засновник компаній SpaceX, Tesla і платіжної системи PayPal. Тоді він закликав інших розвинути цю ідею, оскільки сам він присвячує весь свій час роботі над електромобілями і використанням сонячної енергії.

Випробування у Неваді були першим публічним показом проекту.

Ілон Маск назвав цей проект новим, п'ятим видом транспорту - після автомобільного, водного, залізничного та повітряного, - який, за його словами, "наближається до справжньої телепортації".

Принцип дії "Гіперпетлі" схожий з пневматичною поштою, що колись використовувалася для транспортування документів у великих установах.
Розроблені для цього проекту капсули здатні рухатися зі швидкістю, що перевищує 1 120 км/год.

За словами Ілона Маска, найкраще "Гіперпетля" працюватиме на відстанях до 1,5 тисячі км.

Принцип дії "Гіперпетлі" схожий зі старою пневматичною поштою.

Hyperloop сподівається почати перевозити вантажі вже в 2019 році, а пасажирів - в 2021. Однак до цього компанія повинна вирішити значні технічні та логістичні проблеми.

У цього проекту є і критики - наприклад, Джеймс Мур, керівник програми транспортної інженерії університету Південної Каліфорнії.

"Я не можу сказати, що розвиток технології Hyperloop ні до чого не приведе, - сказав він в інтерв'ю агентству Associated Press. - Але я сумніваюся, що ця конкретна технологія в найближчому майбутньому значно вплине на транспортування людей і товарів".

Першими ідею Hyperloop висунули винахідник автомобілів Tesla і засновник космічної компанії SpaceX Ілон Маск.

Ілон Маск впевнений, що новий вид транспорту буде найкраще працювати між містами, які перебувають на відстані менше тисячі миль (приблизно 1 600 км) один від одного, оскільки для більш тривалих подорожей краще підходять надзвукові літаки.

Але для порівняно невеликих відстаней, стверджує він, "Гіперпетля" має перевагу перед літаками, тому що пасажири не витрачають часу на зліт і посадку.

майбутнє технології

Знак гривні
Знак гривні