Британський полковник реалістично оцінив бойову ефективність Збройних сил України (ВІДЕО)

Глен Грант – колишній британський військовий, викладач Ризької бізнес школи, реаліснично оцінив бойову підготовку Збройних сил, їх переваги та вади.

Основні тези

:

Українська армія характеризується мужністю та лідерством - але їй бракує тренованості.

Більшість людей на лінії фронту дуже погано підготовлені.

Тренування та підготовка українських вояків надто короткі - півтора місяці замість п’яти-шсти місяців у Британії. Там спочатку вчать бути солдатом, потім діяти в рамках маленького підрозділу, потім - в рамках великого підрозділу.

В Україні нефункціональна система мобілізації. Мобілізація має бути постійна - бригада або дві на місяць, а не "всі за раз, коли тривога". Тільки постійністю можна забезпечити постійну підготовку.

Ніколи не вистачить інструкторів щоб навчити всіх мобілізованих, якщо мобілізовують лише в разі тривоги. У випадку ж постійного потоку інструктори використовувались би по колу.

Якість ведення бойових дій хороша як для 1914 року. В деяких підрозділів - на рівні другої світової війни.

В Укаїні надто багато генералів та полковників порівняно з західними арміями.

Найкращий вік для ведення власне бойових операцій - 25-35 років. Старші офіцери більше підходять для довгострокового планування.

Якщо ви не матимете бажання прагнути до змін - змін не буде. Не можна консервувати ситуацію, виправдовуючі це війною.

Якщо щось не працює так продуктивно, як повинно - навіщо продовжувати це робити?

На Заході генерали не приймають рішення. Вони вимагають цього від майорів. Головне завдання генерала - підібрати хороших майорів.

На лінії фронту українська армія працює добре, але за лінією фронту - ні.

Чи перестали військові бути залежними від волонтерів за два роки? На жаль, ні. Держава досі не забезпечує солдатів усім необхідним.

В системі існують люди, які не хочуть перемоги, бо якщо б вони хотіли б перемоги - то змінювали б себе.

Якщо хочете повернути Крим - треба прийняти рішення, що ви хочете його повернути. А потім готуватись до цього у військовому, політичному та фінансовому плані.

Російські сили в Криму обмежено боєготові. Якщо вони будуть атаковані зненацька, з двох-трьох напрямків, то їм доведеться важко. Крим не те місце, куди не можна дістатись.

Як довго Росія може протриматись? Довго. В Росії багато грошей. І її керівництво не хвилюють долі людей.

Чи може Україна увійти в НАТО? Якщо ви почнете вимагати європейських способів роботи від свого уряду - ви це отримаєте. Слід прибрати вертикальне управління і запровадити багаторівневе.

Якщо ж Україна продовжуватимете опиратись реформам - фінанси підуть туди, де вони ефективніші.

армія україна

Знак гривні
Знак гривні