МЗС рекомендує українцям, перш ніж їхати в Росію, подумати ще раз. Можливі безпідставні затримання, підстави й тортури

МЗС рекомендує українцям добре подумати перед поїздкою до Росії.

Міністерство закордонних справ України занепокоєне випадками безпідставного затримання українців у Російській Федерації.

Про це йдеться у заяві відомства, оприлюдненому у четвер ввечері, - передає УП.

Окрім того, МЗС відзначає, що російські правоохоронці негуманно ставляться до затриманих українців та застосовують до них "неприпустимі методи фізичного та психологічного впливу, у тому числі – тортури".

"Зокрема, останнім часом почастішали випадки затримання/арешту громадян України, серед особистих речей яких нібито виявлені сторонні предмети, у т.ч. наркотичні речовини, "підкинуті" третіми особами під час їх в’їзду або перебування на території РФ", - повідомили у відомстві.

"У зв’язку з цим, з метою уникнення неправомірного позбавлення волі в подібних випадках, необхідно проявляти пильність та уважність у контактах з будь-якими сторонніми особами, у т.ч. з посадовими особами РФ, які уповноважені проводити митний, паспортний та усі інші види контролю", - наголосили дипломати.

Крім цього, МЗС попереджає "про поширення практики втягнення у злочинну діяльність із незаконного перевезення наркотичних речовин, в тому числі – до Російської Федерації, шляхом надання пропозицій про працевлаштування експедиторами для доставки товару до країн ближнього зарубіжжя".

"Упродовж останнього часу до МЗС неодноразово надходили звернення членів родин експедиторів-громадян України про арешт їх рідних у РФ за звинуваченням у незаконному ввезенні на територію РФ наркотичних речовин у відправленнях, які вони перевозили", - сказано у заяві.

У зв’язку з цим МЗС рекомендує українцям "виявляти підвищену обережність та пильність у разі отримання пропозицій від посередницьких структур або окремих осіб щодо транспортування товару через кордон".

"Зазначеними діями, а також численними фактами неповідомлення дипломатичних та консульських установ України в РФ про затримання громадян України, незабезпечення їх невід’ємного права на зустріч з консульською посадовою особою, російська сторона грубо порушує універсальні норми міжнародного права у сфері дотримання прав і свобод людини, а також свої міжнародно-правові зобов’язання відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року та Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією від 1993 року", - підкреслили у відомстві.

"У цьому контексті Міністерство закордонних справ рекомендує громадянам України при плануванні поїздок до Російської Федерації реально оцінювати наявні ризики та існуючі загрози та ретельно зважувати потребу у здійсненні таких подорожей", - додали в МЗС.

репресії росія

Знак гривні
Знак гривні