Як Медведчук пов'язаний із сепаратизмом (ОГЛЯД)

ГПУ перевірить можливу "антидержавну діяльність" Медведчука. Експерти закидають, що в такий спосіб партія Яценюка намагається відновити рейтинг на темі "сепаратизму".

Генеральна прокуратура України розпочала кримінальне провадження у справі про "можливу причетність до сепаратизму і антидержавну діяльність" Віктора Медведчука, - нагадує ВВС.

Цього домоглися активісти волонтерської мережі "Вільні люди", до якої належать, зокрема, і депутати парламенту фракції "Народний фронт".

Цю інформацію підтвердив агентству "Українська новини" виконувач обов'язків генерального прокурора України Юрій Севрук. "Виконуємо рішення суду і вносимо до Єдиного реєстру досудових розслідувань", - повідомив в.о. генпрокурора.

Віктор Медведчук є спецпредставником України з гуманітарних питань у рамках тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на сході України.

Зареєструвати кримінальне провадження Генпрокуратуру зобов'язав Печерський суд Києва, куди звертався депутат парламенту від фракції "Народний фронт" Андрій Левус.

Громадська організація "Український вибір", яку очолює Віктор Медведчук, назвала ці події "політичним замовленням і помстою за його принципову громадянську позицію, яка не збігається з думкою влади", і звинуватила в усьому партію "Народний фронт", лідером якої є екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Апогей апофеозу"

Розслідувати діяльність Віктора Медведчука та громадської організації "Української вибір", кілька місяців поспіль вимагали активісти волонтерської мережі "Вільні люди". Активісти закидають Медведчуку зв'язки із самопроголошеними ДНР/ЛНР, а дії "Українського вибору" називають "проросійськими".

Вони закликали підписувати електронну петицію на офіційному сайті президента України та збирали підписи у Верховній Раді під зверненнями до СБУ й Генеральної прокуратури.

Наприкінці минулого тижня Печерський районний суд столиці визнав бездіяльність Генеральної прокуратури і зобов'язав її розслідувати факти, викладені у заяві депутата.

"Прокуратура вважала недостатньо обґрунтованими факти про злочини і відмовлялася порушити справу. Через Печерський районний суд ми змогли домогтися нарешті правильного рішення. Суддя Батрин визнала бездіяльність ГПУ і винесла ухвалу, згідно з якою правоохоронці мають розслідувати факти, викладені в моїй заяві", - підкреслив Андрій Левус, якого цитує офіційний сайт "Народного фронту".

Андрій Левус твердить, що під петицією про арешт Віктора Медведчука підписалися "тисячі осіб" онлайн і під час публічного збирання підписів у 15-ти містах України.

Виконавчий комітет "Українського вибору" назвав рішення суду "апогеєм апофеозу" багатомісячної боротьби, яку провладна політична сила "Народний фронт" веде проти громадського руху "Український вибір" та його лідера Віктора Медведчука".

"Надумані, відверто абсурдні і цинічно брехливі звинувачення Левуса в організації та фінансуванні сепаратистських форумів, державній зраді, антиукраїнській злочинній діяльності "Українського вибору" можна розцінювати виключно як політичний терор і помсту Віктору Медведчуку за справедливу критику антинародної діяльності Кабміну Яценюка", - ідеться у заяві "Українського вибору".

Автори заяви також твердять, що перевірку заяв Андрія Левуса вже проводила СБУ і Генпрокуратура, які дійшли висновку про безпідставність висунутих звинувачень.

Сам Віктор Медведчук у заяві 25 квітня наголосив: "Їм не залякати ані мене, ані учасників руху "Український вибір".

Кому потрібне розслідування?

Як пояснив ВВС Україна адвокат Борис Нечипоренко, відповідно до нового кримінально-процесуального законодавства, в Єдиному реєстрі досудових розслідувань фіксується будь-яка інформація про кримінальні правопорушення. Після цього інформацію ще мають перевірити на достовірність.

"Генеральна прокуратура має відкрити кримінальне провадження, але це зовсім не означає, що буде порушена кримінальна справа. Скаргу перевірятимуть і вирішуватимуть, є склад злочину чи немає", - сказав юрист.

Детальніше читайте у статті BBC.

медведчук сепаратизм

Знак гривні
Знак гривні