В Китаї на швидкі поставлять лічильники, як у таксі - і китайцям це буде на краще

Машини швидкої допомоги в столиці Китаю оснастять лічильниками, подібними до тих, які є в таксі, щоб розвіяти занепокоєння людей щодо надмірної оплати.

Починаючи з травня, машини швидкої виставлятимуть фіксовану плату в 50 юанів, що приблизно вісім доларів. Це для пацієнтів, яких перевозять на відстань до 3 км. А потім - сім юанів за кожен наступний кілометр, пише Beijing Morning Post, яку цитує ВВС.

Якщо швидку викликають, але вона не вестиме пацієнта в шпиталь, все одно треба буде платити 50 юанів, пише газета.

Досі водії швидкої допомоги самі визначали оплату. Це приводило до скарг з боку представників громадськості, які вважали, що рахунки були зависокі, пише Beijing News.

У лютому китайські ЗМІ повідомили, що чоловіку у провінції Шаньдун виставили рахунок в 3600 юанів, що приблизно 550 доларів, після того, як його хворого батька відвезли в шпиталь, що був розташований за 80 км.

Це приблизно половина місячної заробітної плати робітника в Пекіні.

У соціальних медіа те, що машини швидкої допомоги беруть плату за свої послуги, стало новиною для більшості користувачів.

"Я завжди думав, що швидкі безкоштовні", - пише один із користувачів сайту мікроблогів Sina Weibo.

Багато людей думають, що стягувати плату за надзвичайні служби неетично, а один користувач питає, чи потрібен буде вхідний квиток, щоб потрапити у майбутньому в лікарню.

Деякі користувачі думають, що лічильники для швидких - це гарна ідея. Один користувач вважає, що це допоможе машинам бути більш ефективними.

Але дехто саркастично припускає, що, як і в випадку з недобросовісними таксистами, лічильники можуть бути стимулом, щоб їхати не коротшою дорогою, а в об'їзд.

Китай маразм суспільство

Знак гривні
Знак гривні