Чільними радниками Порошенка та Гройсмана стали західні прихильники шокової терапії

Один з авторів польської програми реформ "шокова терапія" Лешек Бальцерович став представником президента в Кабміні, а екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклош, відомий подібною концепцією у своїй країні - радником Володимира Гройсмана, повідомила прес-служба глави держави. Це цитує ВВС

"Один із архітекторів успішних польських реформ Лешек Бальцерович став представником президента в Кабінеті міністрів", - йдеться у повідомленні.
Такий указ Петро Порошенко підписав у п’ятницю.

Раніше українські ЗМІ писали, що пан Бальцерович розглядався як можливий очільник українського уряду, проте сам він такі чутки спростовував.

"Прем'єр-міністром повинен бути хтось із України. Є досить багато хороших кандидатів. Якби можна було отримати іншу роль, я міг погодитися на це", - сказав пан Бальцерович у березні.

Лешек Бальцерович представлятиме президента в Кабміні

Також Лешек Бальцерович став радником президента України і співголовою групи стратегічних радників.
Лешек Бальцерович був віце-прем'єр-міністром і міністром фінансів Польщі в 1989-91 та 1997-2000 роках, а також головою Національного банку Польщі в 2000-2007 роках.

Іноземні радники

Петро Порошенко та Лешек Бальцерович вже провели зустріч з прем’єр-міністром, а також колишнім міністром фінансів Словаччини Іваном Міклошем, який є співголовою стратегічної ради реформ.
Іншим співголовою ради буде пан Бальцерович.

Іван Міклош очолюватиме групу радників Володимира Гройсмана

Сам Міклош до останнього розглядався як можливий міністр фінансів України, проте цю посаду отримав Олександр Данилюк, який раніше був представником президента в Кабміні.

Іван Міклош також очолить групу радників прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

"Нашою метою буде не створення якоїсь паралельної структури, а допомога українським реформаторам подолати проблеми. Будемо працювати", - заявив пан Міклош.

При цьому Петро Порошенко запевнив, що конкуренції чи конфліктів команди прем’єра та президента не буде.

"Наша принципова позиція – у нас не буде президентської та прем’єрської команди та групи. У нас буде єдина, спільна команда, що буде реформувати країну", - заявив Петро Порошенко на зустрічі.

Лешек Бальцерович заявив, що одним з напрямків його діяльності буде робота із західними інвесторами та політиками для представлення "реальної ситуації в Україні та досягнень країни на шляху реформ".

міклош фінанси реформи бальцерович економіка

Знак гривні
Знак гривні