Український танк T-Rex: Азов розробив хижака на папері (ФОТО)

Інженерна група полку "Азов" заявила про те, що розробляє новий танк на основі існуючого Т-64.

Нова броньована машина називатиметься "Тірекс" - на честь непереможного хижака епохи динозаврів.

В "Азові" кажуть, що вони можуть модернізовувати два десятки танків щомісяця. Вони також сподіваються на співпрацю з міністерством оборони, - пише ВВС.

"Тірекс" - сучасний і міцний

Defense Express подає загальну будову нового танка, в якому екіпаж знаходитиметься в окремій захищеній капсулі

Розробники кажуть, що "Тірекс" - це танк з підвищеним захистом для екіпажу та сучасною системою керуванням вогнем.

Трьох танкістів хочуть помістити в спеціальну броньовану капсулу. Звідти вони керуватимуть танком та гарматним і кулеметним вогнем з башти, яка стане бойовим модулем.

Українське видання Defense Express, яке першим написало про новий танк, порівнює його із російським танком "Армата". Тим самим, який рік тому проїхав у парадному строю Красною площею, засвідчуючи про серйозні наміри росіян переоснащувати армію.

"Тірекс" позиціонують як противагу російській новинці, оскільки українська сторона змушена постійно нарощувати зусилля з виробництва бронетехніки для протистояння на Сході.

Наскільки серйозною може вважатися ця заявка інженерної групи, яка збирається зробити те, що зазвичай беруть на себе великі заводи?

Т-64 як "донор" для модернізованого танка

Видання Defense Express опублікувало приблизний конструктивний вигляд танка.

Броньована машина має башту нової форми, в якій не повинно бути нікого з членів екіпажу. Троє танкістів знаходяться в передній частині.

Місце для боєкомплекту винесено окремо, що мало б підвищити живучість танка у бою.

Українська армія планувала поповнитися найновішими танками "БМ Оплот". Це потужний, маневрений танк, який може конкурувати з відомими світовими танковими брендами.

Та його почали робити на експорт для Таїланду. Для поповнення своєї ж армії коштів не знайшли. За відкритими даними, у складі українських збройних сил лише лише один "БМ Оплот".

"Тірекс" з'явився не випадково саме зараз, вважає директор Defense Express військовий експерт Сергій Згурець.

Цей проект призначений "забезпечити швидке насичення танкових і механізованих підрозділів зразком техніки, яку за бойовою ефективністю можна порівнювати з найбільш сучасним українським танком "БМ Оплот", - каже експерт.

Після оголошення Україною незалежності на її території було понад дві тисячі Т-64.

Частина з них пройшла модернізацію. Щось продали за кордон. А частина просто ржавіла в місцях зберігання військової техніки.

Машини, які були вироблені ще в радянські часи, на думку конструкторів, можуть стати основою для створення модернізованого танка.

Керівник інженерної групи "Азов" Богдан Зварич повідомив ВВС Україна, що міністерство оборони дало згоду на співпрацю.

"Як тільки ми отримаємо "донора" для першого екземпляра, ми зможемо викотити наш танк через 6 місяців на випробування", - каже пан Зварич.

Конструктор одразу уточнює, що в його розумінні "донор – це старий Т-64, який ми переробляємо".

За його словами, глибока модернізація Т-64, який є основним танком на озброєнні української армії, коштуватиме дешевше за виробництво "Булата".

Пан Зварич оптимістично заявляє, що запланований випуск складатиме до 20 машин щомісяця.

Від українського мінооборони конструктори очікують одразу два "танки-донори". Один з них мав би стати "Тірексом", а інший бойовою машиною піхоти "Азовочка".

Це ще один проект, який народився у цього невеликого колективу конструкторів.

"Ми повністю вкладаємо свій інтелект і матеріальні ресурси. Реалії війни змушують нас рухатися вперед", - розповів конструктор.

Поки що передчасно робити висновки

Дослідник історії танкобудування Андрій Тарасенко каже, що українські танкобудівні підприємства занадто інертні, щоб швидко реагувати на виклики та загрози.

"Зараз потрібний танк для використання в локальних конфліктах. Такі танки мають робити ті, хто мають досвід і відповідну освіту. Люди, які роблять "Тірекс", відповідають цим вимогам", - каже пан Тарасенко.

Експерт пояснює, що багато працівників інженерної групи раніше працювали на Харківському заводі імені Малишева.

Однак щодо того, буде цей танк створений чи ні – "залежить від недешевої системи управління вогнем та компонентів і передавання цифрового зображення з башти до робочих місць екіпажу".

За словами пана Тарасенка, порівнювати "Тірекс" з російською "Арматою" поки що недоречно.

"Якщо говорити про "Армату", він ще не пройшов всіх випробувань і не прийнятий на озброєння. Якщо про "Тірекс" – ще навіть не почалась його побудова. Зараз ще передчасно порівнювати."

армія краса зброя

Знак гривні
Знак гривні