РФ спішно будує військові бази біля кордону з Україною

Міжнародна волонтерська спільнота InformNapalm продовжує моніторинг суміжних з Україною районів Російської Федерації.

Ми виявили підвищену активність – будівництво і облаштування нової військової інфраструктури безпосередньо біля України одразу в кількох районах. У зв’язку з цим ми починаємо цикл публікацій, у яких розкриємо інформацію про нові військові об’єкти, які можуть стати плацдармом у разі ескалації агресивних дій з боку РФ. У першій частині мова піде про бази, які будують у місті Клинці (Брянська область, РФ). Військові об’єкти, які оперативно будують, розташовані, приблизно, на однаковій відстані (біля 45 км) від кордону з Чернігівською областю (Україна) і кордону РФ з Республікою Білорусь у зоні з підвищеним рівнем радіації внаслідок аварії на ЧАЕС.

Регіональні ЗМІ Брянської області повідомляли про будівництво двох нових військових об’єктів неподалік кордону з Україною.

Так, у місцевій газеті м. Клинці «Ваша справа» (рос. «Ваше дело») за 14 квітня 2016 року під гучним заголовком «Рішення прийнято» говориться, що 25 березня відбулися публічні слухання щодо затвердження проектів планування військових об’єктів у місті. Відомо, що один із них буде розташований на вулиці Парковій, у районі стадіону «Труд», а другий у Займищі, по провулку Калініна, орієнтовно, за житловою забудовою.

Рішення про будівництво приймали під час візиту представників міністерства оборони РФ у лютому 2016 року. Метою візиту була домовленість про відкриття на території другого за величиною міста Брянської області двох військових об’єктів. Ще тоді місцеві форуми почали обговорювати можливе відновлення занедбаних об’єктів – переданих у 2012 році муніципалітету Клинців трьох військових містечок в/ч 10876.

Повідомляють, що з 1 квітня почалась підготовка території для будівництва казарм, службового житла та іншої інфраструктури: спорткомплексів з басейнами, крамниць і под. У вересні 2016 р. очікується прибуття військових.

На цьому фоні, у місцевих «пабліках» військовослужбовці 28-ї мотострілецької бригади з Єкатеринбурга (в/ч 61423, місце постійної дислокації – Єкатеринбург, Центральний військовий округ) уже цікавляться станом занедбаної військової частини і перспективами оренди житла в Клинцях.

З коментарів під постами зрозуміло, що перші ешелони з Єкатеринбурга повинні прийти вже в середині травня 2016 року. Мабуть, проводити літо 28-й бригаді доведеться вже в польових умовах, у наметах, поки не поставлять модульний табір типу АПЛ-500, такі МО РФ використовує, щоб швидко звести об’єкт. Такі модулі ми вже бачимо на території аеродрому міста Валуйки Білгородської області РФ, де зараз розквартирована 23-я мотострілецька бригада із Самари.

Як і у Валуйках, у Клинцях майбутні військові частини будуть недалеко від залізничної станції і досить близько від кордону з Україною. Очевидно, новий підрозділ у Брянській області також стане частиною 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу Росії, яка формується.
Отже, ми бачимо, що Росія спішно організовує наступальну лінію вздовж кордону України, перекидаючи боєздатні підрозділи з глибини країни і поступово розквартировуючи їх не тільки в польових таборах ростовського угруповання сил вторгнення, але й в інших районах, які межують з Чернігівською та Харківською областями України.

Зазначимо, що 28-а мотострілецька бригада з Єкатеринбурга не раз фігурувала в матеріалах волонтерської спільноти InformNapalm, кадрові військовослужбовці цієї військової частини вже отримали бойовий досвід як у бойових діях на Донбасі, так і в Сирії.

війна путін росія агресія

Знак гривні
Знак гривні