Пашинський хоче посилити відповідальність за наклеп у ЗМІ

Народний депутат («Народний фронт»), глава Комітету з питань національної безпеки і оборони, Сергій Пашинський має намір ініціювати посилення відповідальності за наклеп. Про це він заявив у своєму виступі на засіданні погоджувальної ради, - пише Детектор.медіа

«Я буду ініціювати введення відповідальності за брехню, як це було раніше. Ми цю норму зняли, тому що боялися диктатури. І тепер відкрили шлюзи. І шлюзи не води, а не хочу говорити чого. І ці шлюзи потрібно закрити, інакше ми країну втратимо», - сказав Сергій Пашинський, якого цитує кореспондент видання.

Він зазначив, що в зараз в Україні - не свобода слова, а «свобода наклепу».

"Наклеп" чи придушення свободи слова? Трішки історії

Нагадаємо, 18 вересня 2012 року Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлював кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонувалося карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстрував народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, Національна спілка журналістів України, опозиційні політичні сили, Незалежна медіапрофспілка України, рух «Стоп цензурі!», Організація з безпеки і співробітництва в Європі(ОБСЄ), «Репортери без кордонів», Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський, Міжнародна і Європейська федерації журналістів, Міжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

Згодом законопроект був знятий з розгляду.

Однак 16 січня 2014 року Верховна Рада серед інших так званих «диктаторських законів» прийняла так званий закон Колесніченка-Олійника, який повернув до Кримінального кодексу статтю про відповідальність за наклеп.

28 січня Верховна Рада на своєму позачерговому засіданні визнала такими, що втратили чинність, 9 з 12 законів, ухвалених парламентом 16 січня. За це рішення проголосував 361 депутат. Серед цих законів є закон Колесніченка-Олійника (№ законопроекту 3879), що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації,зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

пашинський змі

Знак гривні
Знак гривні