Високопосадовця СБУ впіймали на кришуванні контрабанди

Одного з керівників чернівецького УСБУ затримали за прикривання контрабанди сигарет, горіхів і курятини.

СБУ, поліція і прикордонники об’єдналися, щоб покривати контрабанду сигарет, горіхів і курячих окороків між Україною та Молдовою. Військова прокуратура почала розслідування про хабарництво за «кришування» тіньового бізнесу, проганяє повз пунктів пропуску десятки вантажних машин.

Про це свідчить ухвала Приморського райсуду Одеси від 8 квітня 2016 року, - передають Наші гроші.

З судових матеріалів випливає, що під підозрою у вимаганні та отриманні хабара виявилися заступник начальника відділу по боротьбі з корупцією СБУ в Чернівецькій області та місцевий начальник відділу кримінальної розвідки поліції.

Справу розслідує військова прокуратури Південного регіону України.

В ході розслідування з’ясувалося, що начальник відділу прикордонної служби «Сокиряни» Чернівецького прикордонного загону в змові із заступником начальника відділу по боротьбі з корупцією УСБУ в Чернівецькій області та місцевим начальником відділу кримінальної розвідки Нацполіціі систематично отримували хабарі за безперешкодне переміщення через кордон тютюнових виробів та інших товарів.

Так, 30 січня 2016 начальник відділу прикордонної служби «Сокиряни» передав заступнику начальника оперативно-розшукового відділу Чернівецького прикордонного загону $200 доларів і майже 40 тис. гривень.
Ці гроші – хабар за січневий транзит з Молдови в Україну сільгосппродукції, а з України в Молдову – горіхів і курячих окороків.

Прикордонник приніс цю суму в кабінет заступника начальника розшукового відділу прикордонного загону для передачі «нагору» для розподілу між іншими «дахувальників». Передаючи гроші, він не знав, що все фіксується, а заступник начальника оперативно-розшукового відділу Чернівецького прикордонного загону працював над розкриттям цієї схеми контрабанди та хабарництва на кордоні.

При цьому керівник відділу прикордонної служби «Сокиряни» пояснив, що 5000 гривень із загальної суми потрібно віддати представнику УСБУ в Чернівецькій області, 3100 гривень – представнику місцевої поліції.
Наступна зустріч між ними відбулася 1 березня 2016 року. Начальник відділу прикордонної служби «Сокиряни» на цей раз приніс заступнику начальника оперативно-розшукового відділу Чернівецького прикордонного загону $1220 і 20,5 тис. грн.

Нова порція купюр була отримана від контрабандистів, які перевезли в лютому з Молдови в Україну 21 автомобіль з вантажем сільськогосподарської продукції та з України в Молдову 22 автомобілі волоського горіха.

Прикордонник-хабарник пояснив, що він отримав від «бізнесменів» більше, але третину ($560 і 11 тис. грн) залишив собі. Решту грошей слід передати для розрахунку з керівництвом прикордонного загону.

Приблизно 6 тис. грн мали розподілити між собою представник УСБУ в Чернівецькій області та представник місцевої поліції.

Видаючи себе за помічника колег-корупціонерів, заступник начальника оперативно-розшукового відділу Чернівецького прикордонного загону незабаром зустрівся з есбеушником-«дахувальником». Ним виявився заступник начальника відділу по боротьбі з корупцією і оргзлочинністю Управління СБУ в Чернівецькій області. Оперативник передав сбушнику 9200 гривень за приховування фактів незаконного переміщення тютюнових виробів та інших товарів і вантажів на ділянці відділу прикордонної служби «Сокиряни» Чернівецького прикордонного загону поза пунктами пропуску в січні-лютому 2016 року.

В цей же день есбеушника затримали за підозрою в отриманні неправомірної вигоди.

Крім самого хабара, при затриманні у підозрюваного було виявлено мобільний телефон «Iphone 6», 16 000 гривень, $1200.

На все це майно суд наклав арешт.

контрабанда корупція буковина сбу суд

Знак гривні
Знак гривні