Топ-10 провалів і досягнень уряду Яценюка в економіці

VoxUkraine оцінив успіхи двократного прем’єра України Арсенія Яценюка у напрямках, які більш за все впливають на економіку України.

Результат половинчастий – Яценюк розпочав більше важливих реформ, ніж усі його попередники разом, але не зробив і половини того, що від нього очікувало постмайданне суспільство.

Прем’єрство Яценюка припало на найдраматичніші часи у новітній історії України: країна переживала окупацію Крима, сепаратистську “пожежу” на Півдні та Сході, війну на Донбасі, найглибший економічний спад у XXI сторіччі і трикратну девальвацію національної валюти. З іншого боку, попри все це Україна встояла і пережила найскладніші часи, в чому, безумовно, є і заслуга Яценюка.

Яким прем’єр-міністром був Арсеній Яценюк? Щоб дати однозначну і об’єктивну відповідь на це питання, треба мати більше інформації щодо контексту й умов, у яких Яценюк приймав (чи не приймав) рішення. Деякі речі чіткіше бачаться здалеку.

Але VoxUkraine взявся оцінити успіхи і провали Яценюка з проблем, які найбільше впливають на економіку України, а також знаходяться у зоні відповідальності Кабміну. Результати оцінки непереконливі – 5 провалів проти трьох часткових успіхів і двох успіхів. Дуже схоже на трійку з мінусом.

Заради справедливості потрібно зазначити, що інші українські уряди практично не вирішували вказані проблеми (а з пов’язаними з війною й не стикалися), а лише поглиблювали їх – варто згадати допуск на український ринок Росукренерго в 2006-му чи підняття середньої пенсії практично до рівня середньої зарплати за часів Азарова, що зробило Пенсійний фонд дефіцитним.

Єдина непопулярна реформа, що була запроваджена до Яценюка – це поступове підвищення пенсійного віку для жінок (у 2010 році в рамках програми МВФ).

Підсумок

Уряд Яценюка зробив значно більше, ніж попередні уряди, проте значно менше, ніж від нього очікувало суспільство. На початку першої каденції Яценюк назвав свій Кабмін “урядом камікадзе”, маючи на увазі, що він буде проводити непопулярні реформи та через це втрачати рейтинг. Проте, насправді було проведено лише одну непопулярну реформу – доведення тарифів на енергію для населення до ринкового рівня, а рейтинг втрачено скоріше через відсутність реформ (зокрема, боротьби з корупцією), аніж через їх упровадження.

яценюк уряд рейтинг

Знак гривні
Знак гривні