Freedom House: демократія в Україні покращується, ще б корупцію подолати (КАРТА)

В Україні зростає рівень розвитку демократії, однак попереду ще багато роботи - це зазначено у звіті міжнародної неурядової організації Freedom House "Країни перехідного періоду 2016".

Рівень свободи в Україні - як у Грузії та Молдові, синім - гірші країни, зеленим - кращі

"Навіть упродовж темного року є невеличкі приводи для надії", - зазначили в організації, огляд звіту якої робить ВВС

Щороку Freedom House оцінює стан справ у країнах, що розвиваються, за семибальною шкалою, де одиниця означає найвищий рівень прогресу, а сімка - найнижчий.

Показник України дещо покращили, порівняно із попереднім роком - 4,68 проти 4,75.

При цьому в організації зазначили, що країна демонструвала гірші показники у розвитку місцевого самоврядування, боротьбі з корупцією та незалежності судової системи. Серед факторів, які на це впливають, вказані нестабільність в уряді та "факт, що Крим і Донбас залишаються під окупацією".

"Найтерміновішими завданнями України у 2016 році є вирішення проблем корупції та ухвалення пов'язаних із цим реформ, які стосуються судової влади та Генеральної прокуратури", - наголосили у звіті.

Від України також очікують зусиль збереження міжнародної фінансової допомоги.

Втім заяву про відставку міністра економіки Айвараса Абромавичуса вважають можливим імпульсом для стрімкішого прогресу.

"Але адміністрація президента та прем'єр-міністр повинні продемонструвати політичну волю у відхиленні старих практик, аби країна зберегла підтримку з боку Сполучених Штатів та Європейського Союзу", - вважають автори документа.

Реформа генпрокуратури, на думку Freedom House, поки що існує на папері. А реформу судової системи затримали через потребу складних конституційних.

У звіті також наголосили на необхідності покарати усіх причетних до злочинів під час Євромайдану.

"Отримавши час та підтримку, Україна, безумовно, має потенціал, щоб зрівнятися або перевершити демократичні показники офіційних країн-претендентів на членство в ЄС у недалекому майбутньому", - підсумували експерти.

рейтинг україна

Знак гривні
Знак гривні