Новим Генпрокурором не хоче, але готовий стати Луценко

Лідер фракції БПП Юрій Луценко підтвердив, що "мав розмову з президентом" стосовно свого можливого призначення на посаду генерального прокурора України.

Він заявив, що готовий погодитися на пропозицію очолити Генпрокуратуру у разі, якщо перед цим депутати змінять законодавство, яке наразі не дає йому можливість обіймати цю посаду, - передає ВВС

Наразі закон про прокуратуру передбачає, що генеральним прокурором може бути особа, яка має юридичну освіту і десять років юридичного стажу.

"Ця система (органів прокуратури – Ред.) не піддається реформуванню. Її треба зламати і це має зробити людина збоку", - заявив Юрій Луценко.

Разом з тим, на сайті Генпрокуратури оприлюднили "звернення працівників органів прокуратури", підписане, зокрема, чотирма заступниками генпрокурора, у якому підписанти висловлюють застереження проти можливого очолення ГПУ людини без досвіду роботи в Генпрокуратурі.

Сарказм про юридичну освіту

Пропоную законодавчо відмінити всі кваліфікаційні вимоги для заняття посад прокурорів, депутатів, міністрів, президентів, суддів, - пише депутат Віктор Чумак, "відступник" від БПП. - Громадянство, ценз осідлості, освіта, стаж, вік, несудимість - все нах... Кому це потрібно, головне щоб людина була хороша.

Гулять так гулять.

P.S. Для ЗМІ - цей допис не законодавча ініціатива. Це сарказм".

"Її треба зламати"

"Я днями мав розмову з президентом стосовно мого бачення цієї справи", - заявив Юрій Луценко журналістам, відповідаючи на питання про його можливе призначення генпрокурором.

"Коли мені поставили питання, якщо законодавство змінять, чи ти готовий, я сказав: "Я не хочу, але готовий", - переповів він зміст цієї розмови.
Лідер фракції БПП заявив, що якщо відповідна пропозиція буде офіційно сформульована президентом, а парламентарі змінять законодавство, дозволивши людині без юридичної освіти та стажу бути генпрокурором, він "готовий розглянути таку пропозицію".

"Після всіх моїх змін у житті… мене не манить ця посада, але, з іншого боку, я розумію, що нинішня прокуратура є ганебною державоруйнуючою інституцією", - описав він своє бачення стану справ у цьому відомстві.
"ГПУ в нинішньому стані має бути зруйнована вщент… Ця система не піддається реформуванню. Її треба зламати і це має зробити людина збоку", - заявив він.

Пан Луценко уточнив, що готовий підтримати іншого кандидата у генпрокурори з-поза системи органів прокуратури, однак, якщо такої кандидатури не з’явиться, то він готовий очолити відомство.

"Генеральний могильник знову відновив свій януковичський формат", - прокоментував він останні резонансні події навколо ГПУ.

Під час перебування на посаді міністра внутрішніх справ Юрій Луценко не раз критикував неефективну, на його думку, роботу Генпрокуратури та називав її "Генеральним могильником".

Наразі в апараті парламенту не зареєстровано законопроектів, які б скасовували кваліфікаційні вимоги до претендентів на посаду генпрокурора.

Новий генпрокурор

Подання на призначення генпрокурора вносить до парламенту президент. Депутати повинні затвердити його принаймні 226 голосами "за".

Раніше Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам заявив, що почне консультації з керівниками всіх парламентських фракцій стосовно кандидатури майбутнього генпрокурора "одразу після того, як буде обраний прем’єр-міністр і буде обрано склад уряду".

"Я вважаю, що призначення нового високопрофесійного відповідального добре перевіреного генерального прокурора відкриє нову сторінку в антикорупційній політиці України", - заявив президент 31 березня у ході свого візиту до США.

Попередній генпрокурор Віктор Шокін написав заяву про відставку 16 лютого. 29 березня парламент дав згоду на його звільнення.

луценко прокуратура

Знак гривні
Знак гривні