Що призвело до відставки Яценюка та що далі? Запитання й відповіді

Кілька годин тому Яценюк оголосив про свою відставку (ВІДЕО). Що цьому передувало?

Політична криза в Україні триває не перший тиждень, а коаліційні переговори, кандидати у прем’єри та міністри, взаємні звинувачення та погрози достроковими виборами заполонили інформаційний простір.

Огляд Святослава Хоменка, ВВС

З чого все почалося?

Оглядачі називали стосунки всередині владної команди щонайменше прохолодними уже давно, однак активний етап політичної кризи почався на початку лютого, коли про відставку з поста міністра економіки заявив Айварас Абромавичус.

Ця заява активізувала дискусію про боротьбу з корупцією в Україні, недостатню ефективність ініційованих владою реформ та дала старт хвилі взаємних звинувачень всередині влади.

У середині лютого парламент визнав роботу уряду у 2015 році незадовільною, але при цьому не зміг відправити у відставку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Після цього голосування фракції "Самопоміч" та "Батьківщина" заявили, що прем'єр Яценюк залишився на посаді завдяки змові між олігархами й керівництвом держави, та оголосили про вихід з коаліції.

Чи є зараз у Раді коаліція?

Немає, але все не так просто. З одного боку, ще до початку нинішньої політичної кризи владі було важко здобути підтримку бодай 226 депутатів для великої кількості своїх ініціатив.

З іншого – формально коаліція продовжувала існувати навіть після того, як з неї вийшли "Самопоміч" і "Батьківщина": виявилося, що Радикальна партія, яка заявила про вихід з більшості ще у вересні минулого року, не дотрималася всіх необхідних формальностей і де-юре продовжувала бути складовою коаліції.

Лише минулого тижня фракція Олега Ляшка виконала останні формальні процедури і вийшла з коаліції. Тільки з цього моменту чисельність коаліції стала меншою потрібних 226 депутатів.

Однак офіційно про розпад коаліції з трибуни Верховної Ради ще не повідомляли: спікер Володимир Гройсман каже, що " не має" це робити, а "офіційну" чисельність коаліції чи підтвердження в ній нестачі депутатів журналісти можуть отримати, звернувшись до апарату парламенту.

Разом з тим, дата офіційної "смерті" більшості у підсумку може виявитися надзвичайно важливою: якщо протягом місяця з цього дня нова більшість не сформується, президент отримає право розпустити Верховну Раду та оголосити дострокові вибори.

А що каже президент?

Формально президент України не має стосунку до процесу відставки чинного уряду та переговорів з формування нової більшості. Однак саме пропрезидентська фракція БПП є найбільшою політичною силою у нинішньому парламенті, і формування коаліції без її участі фактично неможливе.

11 березня під час візиту до Туреччини він сказав, що "з радістю працюватиме з будь-яким прем’єром", а вже за три дні представник президента в парламенті Степан Кубів заявив, що Петро Порошенко виступає за повне оновлення складу Кабміну.

У той же день речник президента Святослав Цеголко анонсував три шляхи виходу з політичної кризи: формування "технократичного уряду" на чолі з Наталією Яресько, створення "політичного уряду" "наприклад, на чолі з Андрієм Садовим" та створення Кабміну на чолі з іншою людиною, яку запропонує парламентська коаліція.

Утім, мер Львова відмовився від пропозиції очолити уряд. Натомість Наталія Яресько минулого тижня заявила про готовність стати прем’єром, але керівник фракції БПП Юрій Луценко заявив, що перспектив сформувати коаліцію під її кандидатуру немає.

Минулого тижня він заявив, що "в українських інтересах 29 березня уряд має бути проголошений".

Наступного дня Петро Порошенко вирушає з візитом до США. Планується, що він повернеться до України лише в суботу.

Хто може стати наступним прем’єром?

Лідер фракції БПП Юрій Луценко минулого четверга запропонував партнерам розглянути кандидатуру спікера Володимира Гройсмана. Той заявив, що готовий очолити Кабмін, якщо його підтримають фракції коаліції, та навітьпровів закриту презентацію проекту своєї програми і озвучив кілька прізвищ, які могли б увійти до його гіпотетичного уряду.

Формально його кандидатуру досі не підтримала жодна з політсил, які ведуть переговори про створення нової більшості, тому, виражаючись словами Сергія Власенка з "Батьківщини", наразі він є "кандидатом у кандидати в прем’єри".

Очікується, що остаточні рішення з цього приводу фракції прийматимуть на своїх засіданнях після обіду в понеділок.

гройсман криза уряд

Знак гривні
Знак гривні