Rothschild підтверджує створення сліпого трасту щодо Roshen

Президент України Петро Порошенко справді призначив Rothschild Trust довіреною особою (trustee) у "сліпому" трасті (blind trust) з управління його часткою в кондитерській корпорації "Рошен".

"У результаті 12-місячної підготовки відповідну угоду про довірче управління було укладено 14 січня 2016 року", - йдеться у відповіді Rothschild Trust на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"Угода була складена відповідно до міжнародних стандартів передання політиками активів до трасту на час державної служби", - наголошується в повідомленні.

Rothschild Trust також уточнює, що, виходячи зі своїх принципів, ніколи не надає коментарі щодо взаємовідносин з клієнтами або окремими особами, проте в цьому конкретному випадку він отримав на це повноваження від свого клієнта.

Як повідомлялося, П.Порошенко після вступу на посаду глави держави найняв для продажу своїх активів інвестиційну компанію Rothschild і ICU. Однак у зв'язку з відсутністю покупців 14 січня 2016 року президент заявив про підписання договору, за яким передав свою частку в корпорації "Рошен" в незалежний "сліпий" траст.

"Що передбачає цей траст? Перше: на весь час моєї каденції як президента ні я, ні ніхто інший не може цей траст розірвати. Друге: за цим договором жодний мій підпис, жодна моя вказівка не мають ніякої юридичної сили", - сказав він журналістам на прес-конференції, додавши, що банк-управитель трасту має також довіреність на чотири роки на переговори про продаж активів.

За словами президента, наступним після "Рошен" на управління трастом буде переоформлений Міжнародний інвестиційний банк, в якому йому належить 60%.

У рамках проекту "Центр із дослідження корупції і організованої злочинності" (OCCRP) на підставі масиву отриманих від анонімного джерела матеріалів про відкриті в офшорних юрисдикціях компаніях представників світової еліти ( "Panama papers") була оприлюднена інформація, що 21 серпня 2014 року на Британських Віргінських островах була зареєстрована Prime Asset Partners Limited (BVI), власником якої є П.Порошенко.

Восени 2014 року Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанії CEE Confectionery Investments Limited, яка, в свою чергу, заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV. При цьому в опублікованій інформації також вказувалося, що така корпоративна реструктуризація була підготовчою стадією для анонсованого президентом подальшого продажу його частки в групі "Рошен".

У свою чергу, юридичний і фінансовий радники П.Порошенко повідомили, що трастовий договір був підписаний 14 січня 2016 року і однією з його сторін виступила компанія Prime Asset Partners Limited (BVI).

"У цьому договорі чітко передбачено, що траст є безвідкличним, тобто ця компанія не може самовільно його скасувати. І друге - там передбачено, що траст сформований на стандарті" сліпого "трасту: тобто, вигодонабувачі трасту не мають права отримувати від управителя і будь-яких осіб, пов'язаних із трастом, інформацію про активи цього трасту і про те, що в ньому відбувається ", - пояснив Вадим Медведєв, старший радник юридичної фірми "Авеллум", що виступає юридичним радником П.Порошенка.

Він додав, що на компанії з BVI поширюється частина британського законодавства про санкції і фінансовий моніторинг, і що це юрисдикція, з якої українські органи влади можуть отримувати необхідні для контролю відомості, а створення компанії там було викликано відсутністю конструкції трастового договору в українському законодавстві.

До складу корпорації "Рошен" входить один з найбільших в Україні виробників кондитерських виробів, а також Київська, Кременчуцька (Полтавська обл.) кондитерські фабрики, два виробничих майданчики у Вінницькій області, масло-молочний комбінат "Бершадь молоко" (Вінницька обл.), два виробничих майданчики в Липецькій області (РФ), Клайпедська кондитерська фабрика (Литва) і фабрика Bonbonetti Choco (Угорщина).

скандал бізнес порошенко

Знак гривні
Знак гривні