Люди Каськіва, який у розшуку за рокзрадання, під виглядом реформаторів наводнили Укрзалізницю

Люди розшукуваного Каськіва цієї зими наводнили «Укрзалізницю» нібито заради реформи. Про це пишуть "Наші гроші".

Чотири із шести новопризначених заступників керівників залізниць з питань реформи виявились пов’язаними з розшукуваним екс-керівником Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владиславом Каськівим.

Призначений наприкінці 2015 року керувати реформами на «Південній залізниці» Андрій Леміш у 2013 році був радником гендиректора ДП «Державна інвестиційна компанія» (ДІК), підконтрольного Держагентству Каськіва. Саме в цей період агентство через ДП «ДІК» надало ряд позик новоствореним фірмам. Слідчі зазначають, що після перерахування гроші були виведені в тіньовий обіг: ішли на рахунки офшорних компаній, а потім вкладались у купівлю земельних ділянок у Закарпатті.

Радником самого Завгороднього був призначений Сергій Шут, бізнес-партнер Олександра Матковського – двоюрідного брата Владислава Каськіва. Крім того, Шут із Лемішем є співзасновниками ГО «Інститут розвитку енергоефективності», яке фігурує у кримінальному провадженні за фактом привласнення державних коштів.

«Шут займається вивченням всього того, що виробляється за кордоном… Пройшов перевірку», – так пояснював Завгородній призначення Шута, зроблене через кілька місяців після того, як слідчі арештували майно низки фірм Шута по справі розкрадання 2 млрд грн. у Держінвестпроекті Каськіва.

Реформами на «Південно-західній залізниці» відає Андрій Вишняк. До призначення на залізницю він керував компанією «Educom», яка спільно з агентством Каськіва реалізовувала нацпроект «Відкритий світ».

«Реформатор» Львівської залізниці Андрій Галущак у 2011 році був заступником директора ДП «Національний проект «LNG-термінал», якій агентство Каськіва також надало позику. Саме по тому проекту Каськів підписував угоду про будівництво терміналу для скрапленого газу з іспанським лижним інструктором.

«Реформатор» Донецької залізниці Віталій Серпокрилов працював помічником Каськіва, як нардепа (VI скликання). Також у 2011-2013 роках Серпокрилов керував ДП «Національний проект «Якісна вода», яке отримало позику Держагентства з інвестицій. Нині за фактом привласнення цих коштів ведеться слідство.

Владислава Каськіва оголосили у розшук у березні 2016 року. Арсен Аваков заявив, що екс-керівнику ДП повідомлено про підозру у розкраданні державних коштів, а його майно заарештовано.

залізниця кримінал корупція каськів

Знак гривні
Знак гривні