Уряд Ісландії змінився через офшорний скандал

Правляча коаліція Ісландії затвердила новим прем'єром Сігурдура Інгі Йогансона, а восени у країні мають відбутися дострокові вибори.

53-річний пан Йогансон зараз є міністром сільського господарства і рибальства, а також заступником лідера Прогресивної партії (ПП).

Колишній очільник уряду і голова ПП Сігмюндюр Гюннлейгссон залишив свою посаду через "офшорний скандал", - передає ВВС

У так званих "панамських документах" з'явилася інформація про те, що політик і його дружина є власниками офшорної компанії. Вона не була задекларована, коли він став депутатом.

Пана Гюннлейгссон каже, що продав свої акції дружині і заперечує будь-які порушення. Але його звинувачуються у приховуванні мільйонів доларів сімейних активів.

З часу оприлюднення "панамських документів" тиск на пана Гюннлейгссона з вимогою піти у відставку зростав. Цього вимагали тисячі людей, які вийшли на протест біля будівлі парламенту в Рейк'явіку.

У вівторок пан Гюннлейгссон звернувся до президента з проханням розпустити парламент і призначити дострокові вибори, а президент заявив, що потрібно провести переговори з партіями.

Пізніше у середу Сігурдур Інгі Йогансон заявив: "Ми очікуємо, що восени цього року відбудуться вибори", і додав, що до того часу уряд повинен працювати.

офшор ісландія скандал панама

Знак гривні
Знак гривні