Transparency визначила середній розмір хабаря в Україні

Ідеться про ті хабарі, на який було впіймано - бо ясно, що про великі "лобістські" гроші нічого не скажеш, бо за них мало кого судять.

Середній розмір хабара в Україні у 2015 році становив 40 тис. грн, а штрафи за хабарництво менші, ніж незаконно отримані кошти. Про це йдеться у дослідженні неурядового центру Transparency International Україна та сайту новин про судові спори "Перша інстанція", які проаналізували 1 тис. судових справ про хабарництво.

"Середній розмір хабара у минулому році склав приблизно 40 тис. грн, тоді як у 2014 році нечисті на руку чиновники брали в середньому 30 тис. грн. Загальна ж сума хабарів у 2015 році склала 19 млн грн. У 2014-му – на 3 млн менше", - йдеться у повідомленні організацій, яке цитує ВВС

Зростання загальної суми хабарів там частково пояснили підвищенням курсу долара до гривні.

Автори дослідження також відзначають, що лише 19% чиновників, яких судили за вимагання чи отримання хабара, опинилася за ґратами, а середній строк ув'язнення склав 4 роки 7 місяців (при 12 роках максимального покарання).

Організації проаналізували близько 1 тис. справ за статтею 368 Кримінального кодексу ("вимагання/отримання неправомірної вигоди") у період з березня 2014 по лютий 2016 року.

суд рейтинг корупція україна

Знак гривні
Знак гривні