Панамські документи: журналісти знайшли офшори Іванющенка та Азарова-молодшого

Зазначається, що Олексій Азаров у 2012 році заснував 26 офшорних компаній на БВО, поки Азаров-старший керував українським урядом.

Люди, які мали стосунок до українського уряду часів Януковича, використовували офшорні компанії. Про це свідчать документи, опубліковані міжнародним об'єднанням журналістів-розслідувачів, повідомляє Високий замок із посиланням на The Guardian.

Зокрема, в документах панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, які потрапили до рук журналістів, є дані про Олексія Азарова – сина колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова. Азаров-молодший, стверджує видання, у 2012 році заснував 26 офшорних компаній на Британських Віргінських Островах (БВО). Азаров-старший на той час керував урядом.

Серед тих фірм була компанія-хаб Lazonby Group Holdings Ltd, якою керувала компанія Bridgewaters, що спеціалізується на управлінні фінансами та зареєстрована на Острові Мен. Це коронне володіння Великої Британії, тобто острів не входить до складу Великої Британії та має самостійне управління, що дозволяє йому уникати дії багатьох законів, чинних на території ЄС.

Видання нагадує, що Олексій Азаров мешкає у Відні, а в січні 2015 року з нього зняли санкції Євросоюзу. Відтак були розморожені його рахунки в банках Швейцарії та Кіпру.

«Критики стверджують, що Порошенко не бажає проводити розслідування щодо колишніх членів уряду Януковича, і лише кілька з них були притягнені до відповідальності», — пише The Guardian.

Також в «панамському архіві» є документи, які підтверджують створення офшорних компаній Юрієм Іванющенком — близьким соратником Януковича та екс-депутатом Партії регіонів. Він потрапив у санкційний список ЄС та Швейцарії.

З документів випливає, що дружина Іванющенка Ірина є власником офшорної компанії Ireton Commercial Ltd, зареєстрованої на БВО. А його син Арсен володіє компанією Skyrose Group – власником більшості акцій одеського ринку «7 кілометр».

Місцеперебування Іванющенка невідоме. В електронних листах департаменту нагляду Mossack Fonseca є дані про негативні відгуки щодо екс-депутата. Зокрема, там є скарги, що Іванющенко був кримінальним авторитетом у 1990-х роках та мав зв'язки з українськими кримінальними угрупуваннями, а також мав стосунок до формування та фінансування «груп молодих людей», які в 2014 році викрадали, били та вбивали лідерів протестів на Євромайдані.

Газета пише, що Bridgewaters, Олексій Азаров та Юрій Іванющенко не відповіли на прохання про коментар.

Автор матеріалу, опублікованого The Guardian – журналіст Люк Хардінг, який висвітлював події в Україні та долучився до роботи з документами «Панамського архіву».

іванющенко скандал корупція янукович азаров

Знак гривні
Знак гривні