Українська Вікіпедія проведе конкурс на написання статей з астрономії та фізики

А то про політику пишуть усі, кому не лінь - а ви спробуйте про науку написати.

З першого квітня по четверте травня в українській Вікіпедії буде проведено конкурс з написання статей з астрономії та фізики WikiPhysContest-2016, який проводить ГО «Вікімедіа Україна».

Взяти участь у конкурсі і виграти коштовні призи може будь-який користувач української Вікіпедії. З огляду на те, що фізика — дуже широке поняття, це наука, яка включає в себе безліч підрозділів, то цьогорічний конкурс буде проводитись у двох категоріях (окремо):

* астрономія та фізика космосу (а також космологія, астрофізика, галактична та позагалактична астрономія, астрочастинкова фізика, ближній космос)

* теоретична фізика і фізика ядра та елементарних частинок (а також фізика прискорювачів частинок, фундаментальні фізичні теорії, явища, квантовомеханічний світ і т. д.)

Першочергова увага буде приділятись якісним показникам статей, значна увага приділятиметься покращенню наявних статей. Окрім створення та покращення статей з фізики та астрономії, метою конкурсу також є залучення нових редакторів, а також поширення вікіпедійного руху серед українських та україномовних науковців.

Членами журі конкурсу є досвідчені науковці, астрономи та фізики.

Художнє бачення чорної діри

Чому та навіщо

Фізика та астрономія були і є традиційно найсильнішими розділами фундаментальної науки в Україні, - каже голова оргкомітету Максим Ціж. - Так, за дослідженням соцмережі Ukrainian Scientists WorldWide, найбільшу частку статей в 5 провідних університетах України становлять роботи написані саме в галузі фізики та астрономії, а серед установ НАНУ за публікаціями суттєво попереду саме фізичні та астрономічні установи (ІТФ, ГАО, Інститут Фізики та ін.).

У свою чергу, зважаючи на потужність ресурсу Вікіпедії, організація Wiki Education Foundation оголосила 2016 роком науки у Вікіпедії з метою покращити комунікацію між наукою та громадськістю. Тож проведення такого конкурсу цілком відповідає світовим тенденціям.

З іншого боку, розділ астрономії та фізики (особливо фізики частинок та теоретичної фізики) геть слабо представлений в Українській Вікіпедії. Так, серед вибраних статей нашої Вікіпедії лише дві стосуються фізики і жодна астрономії, а серед добрих статей лише сім астрономічних і три фізичні статі. Кількість активних користувачів-фізиків, на жаль, теж невелика.

Цільовою авдиторією конкурсу є в першу чергу молоді та майбутні науковці: студенти старших курсів та аспіранти молодших. Залучення таких користувачів забезпечить якісне зростання Вікіпедії в цій галузі з одного боку та відкриття для науковців переваг долучення до роботи над Вікіпедією з іншого.

Якщо згадати, що проведення аналогічного конкурсу на біологічну тематику 3 роки тому мало наслідком збільшення кількості вибраних статей з біології у Вікіпедії до 14 (!!!), то сумніви в доцільності проведення цього конкурсу пропадуть зовсім.

Джерело: Вікімедія

наука україна змі

Знак гривні
Знак гривні