Як голландців переконують проголосувати за Україну на референдумі

6 квітня у Нідерландах відбудеться референдум, де голландці продемонструють свою позицію щодо ратифікації парламентом країни Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Для активістів і культурних діячів в Україні цей референдум - можливість заявити про країну в Нідерландах.

Але українські заходи в Нідерландах та відкриті під референдум інтернет-сайти поки що не користуються популярністю: відвідуваність коливається від кількох десятків до кількох тисяч людей.

Та попри це активісти переконані, що культурна євроінтеграція "від серця до серця" спрацює і незалежно від результатів голосування й матиме тривалий ефект.

Кіно

31 березня по 1 квітня в Амстердамі уперше проходять Дні українського кіно.

Як говорять організатори, кіно про Україну емоційно вплине на кожного голландця, який потенційно голосуватиме на референдумі.

У історичному кінотеатрі Pathé Tuschinski покажуть три документальні стрічки, які демонструють Україну та українців в різні часи.

Відкриє фестиваль фільм "Одинадцятий" Дзиги Вертова про період індустріалізації.

В Амстердамі також покажуть стрічку "Російський дятел" американського режисера Чада Грасіа. Фільм знімався в Україні і розповідає про Чорнобильську трагедію.

Про сучасну Україну в Нідерландах розповість номінований на цьогорічний Оскар фільм Євгена Афінеєвського "Зима у вогні" про Євромайдан.

Як сказав Денис Іванов, гендиректор співорганізатора фестивалю компанії "Артхаус Трафік", ці три фільми представляють як епохи країни, так і документального кіно.

Філософ Руд Мей - голландець, живе у Нідерландах і працює з Україною близько 10 років. Він - один із засновників проекту TakisJa, про який уже писали ТЕКСТи.

Розповідає, що коли стало відомо про проведення референдуму, про Україну в Нідерландах знали зовсім мало.

"Ми зрозуміли, що люди прийматимуть рішення не розумом, на основі аргументів, а серцем, - каже філософ. - Так і з'явилася ідея TakisJa".

TakisJa - сайт, на якому кожен голландець чи українець може викласти своє відеозвернення про Україну та референдум.

"Ми з моїм іспанським колегою подумали, що ідеями мають обмінюватися звичайні люди безпосередньо між собою. У нас (в Нідерландах. - Ред.) є щось схоже на демократію, а ми (українці. - Ред.) за неї боремось. Підтримайте нас, кажуть українці. Ми кажемо "Ja" тобто "Так", - пояснює пан Мей ідею проекту.

Зараз на сайті близько 160 відео, записаних політиками, пересічними громадянами, артистами, спортсменами англійською та нідерландською мовами.

Інша ініціатива розрахована на користувачів соцмереж.

На сайті Blooming.Like.U на знак підтримки референдуму можна створити аватарку для своєї Facebook сторінки з фільтром у кольорах прапору України та тризубом, стилізованим під тюльпан - символ Нідерландів.
Like.U також мають свою сторінку у Facebook, яку називають "фановою сторінкою" на підтримку квітневого референдуму.

На сторінці поширюють інформацію про референдум та відео, на яких українці та голландці розповідають, що об'єднує їхні країни.

Олександр Снідалов живе в Нідерландах півтора року і став одним із творців сайту Oekraine Referendum.

"Я цим займаюсь, тому що я сиджу тут, а не на передовій добровольцем, треба якось "відробляти", - пояснює пан Снідалов свою активність.
На сайті публікуються статті про Україну голландською мовою: на економічні теми, на теми прав людини, міфи щодо Угоди про асоціацію.

"Голландці загалом розумні люди, якщо їм подати правильні аргументи, донести думку, вони врахують її коли будуть голосувати, - каже активіст. - Цей сайт - відповідь всім тим провокаційним закидам, які робили наші опоненти".

Але загалом, як каже пан Снідалов, громадяни Нідерландів не дуже вмотивовані йти на референдум, бо не розуміють, чому для них це важливо.

Зустрічі

Ірина Вікирчак готує в Нідерландах літературні зустрічі.

1 квітня письменниця Катя Петровська, авторка книжки "Мабуть Естер", яка номінована на голландську премію, зустрінеться із місцевими жителями в культурному центрі Spui25 в Амстердамі. 2 квітня журналіст і письменник Богдан Логвиненко розповідатиме про Україну в Утрехті.

"Я не маю великих очікувань від події, але ми отримали підтримку міжнародного фестивалю та відомого Spui 25", - каже пані Вікирчак.

Окрім реклами України напередодні референдуму, ці події стануть анонсом участі країни в міжнародному літературному фестивалі Read My World.

Фестиваль відбудеться в жовтні в Амстердамі. Щороку організатори присвячують фестиваль новому регіону, цьогоріч Україна буде головною темою.

Громадська організація Brand New Ukraine на кошти уряду Нідерландів проводить компанію під назвою "Так".

Сім істориків, журналістів з Нідерландів, які бували в Україні, дають лекції про Україну в різних бібліотеках Нідерландів в десятьох містах. Як стверджують самі організатори, вони не пропагують прямо, а діляться своїми знаннями та враженнями про Україну.

"Більшість відвідувачів нічого не знає про Україну, - каже активістка Віта Коваленко. - Кожну лекцію ми починаємо з карти України в Європі. Перше питання завжди - де розташована Україна, які там люди живуть".

На лекції приходять люди за 50 років, зазвичай відвідувачів небагато - до 20 людей.

Заради чого стільки галасу

Нідерланди - остання країна, яка має ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

Раніше уряд Нідерландів вже підтримав Угоду. Проте ініціатори референдуму, блогери проекту GeenStijl ("Без стилю"), зібрали достатню кількість голосів на підтримку ініціативи провести референдум щодо України.

"Я чула від людей, які могли би проголосувати "за" Україну, що вони не хочуть приходити на референдум взагалі, бо прийти для них означає підтвердити легітимність тих "ідіотів", які організували цю провокацію", - розповідає Ірина Вікирчак.

"Україна не в центрі уваги на цьому референдумі для голландців, - пояснює експерт з міжнародних відносин Володимир Єрмоленко. - Головне – це питання внутрішніх справ ЄС, організації процесу демократії, розподілу повноважень між Брюсселем і країнами… Україна скоріше – випадкова жертва".

І хоча рішення референдуму не є обов'язковим для виконання, парламент буде уважно слідкувати за думкою народу, оскільки наступного року в країні відбудуться вибори, вважає експерт.

Якщо згодом парламент Нідерландів таки проголосує проти ратифікації Угоди, ніхто поки що точно не знає, що буде далі, адже у ЄС нічого подібного не було.

Угода переважно стосується торговельних питань, а питання торгівлі вирішує Європарламент та Єврокомісія, а не держави-члени.

"Експерти ЄС кажуть, що (у разі провалу ратифікації в нідерландському парламенті. - Ред.) скоріше за все, підпишуть протокол, де буде прописано, що конкретні статті Угоди не розповсюджуються на Нідерланди, - розповідає Володимир Єрмоленко. - Це статті, які, наприклад, стосуються захисту інтелектуальної власності і так далі".

Але саму Угоду про асоціацію в будь-якому разі Україні не скасують, переконаний експерт.

"Для мене референдум не має великого значення, - каже Руд Мей. - Це дивно, що ми голосуємо не за наші внутрішні питання, а за питання України".

На думку філософа, головне, що зараз відносини і зв'язки між Україною та Нідерландами зміцнюються, як ніколи раніше, і це має залишитися й після референдуму.

Олександра Марченко
ВВС Україна

маразм нідерланди україна референдум Європа

Знак гривні
Знак гривні