Машина не моя, а безробітного чоловіка: подібні судді часів Януковича успішно проходять переатестацію (ВІДЕО)

Співбесіда судді Ольги Біднини. Комісія цікавиться, звідки в неї кошти на авто «Тойота Венза» (понад $40 000). Суддя переконує, що це не її, а безробітного чоловіка:

Комісія: У 2012 році Ви отримували невеликий дохід. У 2014-му взагалі тільки допомогу. Чоловік, згідно з анкетою, не працює, а батько чоловіка – пенсіонер.

Біднина: Я не можу пояснити. Можливо, збереження у нього якісь були. Якось, може, батьки допомогли.

Комісія: Де він працював?

Біднина: Не працює.

Комісія: Що, в житті не працював?

Біднина: Ні, не працює.

В Україні розпочалася глобальна переатестація суддів – перевірка, тести та співбесіди – її мають пройти усі, хто носить мантію. Першими почали перевіряти суддів, призначених за часів Януковича. Після першого строку служби вони мають бути призначені довічно або – звільнені. Чи є надія на очищення – у спецрепортажі програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший».

Київ, Вища кваліфікаційна комісія суддів. Триває співбесіда з тими суддями, які були призначені на 5 років указом президента Януковича і які хочуть тепер обійняти цю посаду безстроково. Судді, які претендують на безстрокові терміни, пишуть тести і йдуть на співбесіди – така нова вимога закону про судоустрій і статус суддів. І вища кваліфікаційна комісія – єдиний орган, який уповноважений оцінювати всіх суддів.

Знімальна група програми «Схеми» упродовж 4 днів відвідала близько 40 співбесід і виявила, що комісія часто заплющує очі на некваліфікованість суддів або ж на тих, хто має корупційні ризики. Новостворене Антикорупційне бюро інформувало комісію про корупційні ризики у низки суддів, що, утім, для частини з них не стало завадою успішно скласти співбесіду.

За законом, члени Вищої кваліфікаційної комісії визначають, кого рекомендувати на призначення, а кого ні.

Рішення комісії - рекомендувати призначити цю суддю довічно.

Рішення комісії - рекомендувати призначити цю суддю довічно.

І так далі - розшифровка співбесід

А судді хто?

Знімальна група «Схем» зафіксувала елітні авто 4 із 7 членів членів Вищої кваліфікаційної комісії і вирішили запитати про статки тих, хто вирішуватиме долю довічного призначення суддів.

Одного дня перед співбесідою «Схем» знімальна група помітила білий «Мерседес».

Водієм виявився помічник одного із членів Вищої кваліфікаційної комісії. Чоловік намагався непомітно для знімальної групи припаркуватися, а коли натрапив на камеру журналістів – взагалі заговорив англійською.

Ввечері того ж дня «Схеми» поспілкувалися із дивакуватим помічником, уже – українською:

– Як ваше прізвище?

– Я ж не суддя...

– Звідки у вас машина?

– Це мого товариша, взяв для вирішення побутових проблем...

І так далі

суд маразм корупція

Знак гривні
Знак гривні