Перевибори у Кривому Розі: Самопоміч добровільно-примусово Милобога замінила Семенченком (ОГЛЯД)

Спостерігачі кажуть: головна інтрига на недільних виборах мера Кривого Рогу полягає в тому, чи вдасться чинному міському голові Юрію Вілкулу перемогти у першому турі, чи доля мерського крісла вирішиться в "овертаймі", себто в другому турі.

ВВС Україна розбиралася у хитросплетіннях криворізького політикуму та у тому, чи варто після скандалів і масових виступів, якими закінчилися вибори минулої осені, чекати чогось подібного на фініші нинішніх перегонів.

Мер-кандидат

Місцеві спостерігачі пояснюють політичний ландшафт перед виборами просто: є Юрій Вілкул і є решта кандидатів.

Нинішнього мера, незважаючи на спрямовані проти нього масові виступи, які відгули Кривим Рогом минулої осені, називають фаворитом недільних перегонів.

Причин цьому декілька. Насамперед, Вілкул вважається тут "своїм": не лише в сенсі криворізького походження, а ще й з огляду на його зв’язок з місцевою промисловістю, у якій зайнята значна частина виборців міста.

У Кривому Розі історично сильні позиції має "Опозиційний блок", одним з лідерів якого є син криворізького градоначальника Олександр Вілкул. Минулої осені Юрій Вілкул йшов на вибори саме від цієї партії, однак нині він зареєстрований як позапартійний самовисуванець.

За Вілкула збираються проголосувати ті виборці, які бачать у ньому уособлення "стабільності", "хочуть поставити крапку у цих виборах", каже ВВС Україна Андрій Токарський з мережі ОПОРА.

Одним з вирішальних чинників у ймовірно хорошому результаті Вілкула цієї неділі можуть стати низка соціальних програм, що їх міська влада запустила у передвиборчий період.

Приміром, усім малозабезпеченим мешканцям міста міськрада "за підтримки міського голови" вирішила одноразово виплатити по 500 гривень. А листівки про те, як отримати ці кошти, можна знайти у багатьох комунальних установах, вишах, магазинах та кафе міста.

"Вілкул реалізовує найпотужнішу схему підкупу, яка тільки була в нас у державі", - обурюється голова дніпропетровського обласного відділення Комітету виборців України Станіслав Голубев.

За його словами, він звертався з цього приводу до Національного антикорупційного бюро, однак там йому сказали, що це "не їхня парафія".
А Андрій Токарський з мережі ОПОРА пояснює: формально порушення у роздачі матеріальної допомоги немає, міська рада у цьому випадку діє в рамках своїх повноважень, тому з точки зору закону, про агітацію тут не йдеться.

Інше питання, чи вважати неправомірною агітацією листівки, які інформують про цю ініціативу? Криворізький міськвиборчком вважає, що так. Суд зайняв протилежну позицію і рішення комісії скасував.

Заміна у "Самопомочі"

Решта учасників виборів – це 14 кандидатів, з яких лише шестеро, як сказано у проміжному звіті мережі ОПОРА, ведуть більш-менш активну кампанію.

Один з претендентів на мерство – політик всеукраїнського масштабу, депутат парламенту від "Самопомочі" Семен Семенченко.

Його поява у списку кандидатів наприкінці лютого стала несподіванкою: на осінніх виборах "Самопоміч" представляв місцевий науковець і бізнесмен Юрій Милобог. Його несподівано непоганий результат у другому турі минулої осені і дав поштовх криворізьким "майданам", які, зрештою, призвели до призначення перевиборів.

"Милобог відмовився балотуватися, оскільки "перегорів", сказав, що не може більше. Він запропонував мою кандидатуру", - заявив в одному з інтерв’ю Семен Семенченко.

Милобога "прокинули", вочевидь змусивши поступитися Семенченку

Утім, зі скепсисом до цієї версії змушує ставитися звіт мережі ОПОРА, згідно з яким Семенченка місцевий осередок "Самопомочі" висунув у мери лише з другої спроби: один з двох учасників зборів – власне, сам Милобог – спочатку утримався від голосування за кандидатуру екс-комбата "Донбасу".

"Спостерігачі ОПОРИ звернули увагу на той факт, що у зборах із висування кандидата Криворізькою міською організацією "Об’єднання "Самопоміч" брало участь лише два члени відповідної політичної партії. Рішення про висування кандидатом на посаду міського голови народного депутата України Семена Семенченка було ухвалено з другої спроби, оскільки один з двох членів партії (мова йде про кандидата від партії на чергових виборах міського голови Юрія Милобога) утримався від голосування," - пише Опора.

Місцеві відзначають: осінній результат Милобога зовсім не свідчить про його захмарну популярність. Голоси, зібрані ним тоді, віддавалися радше не "за Милобога", а "проти Вілкула", тому з певних міркувань заміна "Самопоміччю" кандидата, який, за словами злих язиків, не має сильної команди, ресурсів та навіть харизми, може бути виправданою.

Зрештою, минулого року, коли прихильники Милобога штурмували міську раду, самого кандидата серед них не було, а його соратники констатували: "Він балотувався у мери міста, а не в лідери революції".

Так чи інакше, Семен Семенченко, як видно з його сторінки у Facebook, практично не виїжджає з Кривого Рогу і веде досить інтенсивну кампанію.
Однак, каже ВВС Україна Станіслав Голубев з Комітету виборців України, проти нього у Кривому Розі грає неоднозначна біографія й немісцеве походження, важливе для тутешнього електорату.

"Місцеві"

Якщо дійде до другого туру, прогнозує експерт, то приблизно однакові з Семенченком шанси на вихід до нього мають одразу кілька "місцевих" кандидатів.

Він розповідає: ще напередодні висування ті криворізькі сили, які позиціонують себе як опозиційні до Юрія Вілкула, вели переговори про висунення єдиної кандидатури в мери від свого табору. Однак ці розмови закінчилися нічим, і в результаті тутешній "демократичний табір" йде на вибори одразу кількома колонами.

"Чому так сталося? Бо вони всі однаково слабкі, і серед них немає однозначного лідера. Мабуть, кожен з них розраховував, що з ним може статися те саме, що минулої осені з Милобогом – що будь-хто з них може потрапити до другого туру випадково", - пояснює Станіслав Голубев.

Минулого тижня п’ятеро кандидатів у мери підписали Меморандум про співпрацю, в якому погодилися "максимально мобілізувати своїх прихильників до активної участі вже у першому турі виборів", а у другому – "не підтримувати особисто і закликати своїх прихильників не підтримувати кандидата від кланової системи, яка нищить місто".

Станіслав Голубев виділяє серед "місцевих кандидатів" члена УКРОПу Миколу Колесника, який минулої осені посів на мерських виборах третє місце, та висуванку партії "Сила людей" Світлану Сову.

"Однак Кривий Ріг – дуже специфічний, консервативний, патріархальний регіон. У обох цих кандидатів, з точки зору Кривого Рогу, є вади. Проти Колесника гратиме те, що він – типовий представник "постмайданівської" політеліти, як "Джексон" Терехов у Павлограді. Проти Сови гратиме вже те, що вона є жінкою", - каже він.

Що далі?

Так чи інакше, співрозмовники ВВС Україна не беруться спрогнозувати результати недільних виборів – ані те, чи визначиться мер Кривого Рогу в першому турі, ані те, хто може пройти до другого туру, якщо такий відбудеться.

Наразі вони констатують: кампанія у місті проходить досить спокійно, а найпоширенішим порушенням виборчого законодавства є сумнівні прийоми агітації.

Чинний мер Юрій Вілкул не пішов на час кампанії у відпустку, комунальні ЗМІ "незбалансовано висвітлюють перебіг виборчого процесу", до кампанії чинного мера залучаються посадові особи міської влади, чимало агітматеріалів не мають належних вихідних даних – це основні проблемні моменти виборів, зафіксовані у проміжному звіті ОПОРИ.

Ознак ескалації напруги перед виборами спостерігачі поки що не бачать.
"Ми не бачимо загрози фальсифікації виборчої документації, немає інформації про те, що готується вкидання чи щось подібне", - каже ВВС Україна Андрій Токарський з мережі ОПОРА.

З іншого боку, тривогу у спостерігачів викликають білборди без вихідних даних у кольоровій гамі агітації Юрія Вілкула, які минулого тижня з’явилися на вулицях Кривого Рогу.

"Плакат розділений навпіл, на ньому написано: "Якщо мера не виберемо ми – місто захоплять вони". І дві фотографії: на одній, кольоровій, – діти садять дерева, на другій, чорно-білій, – якісь люди кидають каміння", – цитує "Радіо Свобода" місцевого правозахисника Валерія Романова.
У штабі Юрія Вілкула заперечили причетність до цієї продукції.

"Ми вбачаємо у цьому певні ризики. Поява таких білбордів не сприяє легітимізації виборчого процесу і результатів виборів", - каже ВВС Україна Андрій Токарський з ОПОРИ.

скандал вілкул вибори-15 самопоміч семенченка дніпропетровщина милобог опоблок

Знак гривні
Знак гривні