Тероризм: Як з людей роблять живі бомби

У випадку з брюссельськими терактами є важливий нюанс: напередодні вибухів спецслужби проводили операцію по затриманню підозрюваного у скоєнні терактів у Парижі, - пише директор центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

У тероризмі існує таке поняття як «сплячі осередки». У них, як правило, входять новонавернені послідовники, люди з різними життєвими проблемами. Завдяки поверненню до ісламу вони частково позбавляються від своїх поневірянь.

Наприклад, одна з дівчат, що організовувала паризькі теракти, в минулому була повією. Більшість з новонавернених - корінні жителі Європейського Союзу, вихідці з арабських країн у третьому поколінні (тобто в Європу емігрували ще їх діди). Зіткнувшись з різного роду проблемами і труднощами інтеграції, вони не знаходять відради в тих традиціях, які сповідує їх сім'я, тому починають втягуватися в радикальний ісламізм. Відповідні вчителі та проповідники, як правило, не змушують себе чекати.

Найчастіше їх ідеологією стає суміш лівацьких та ісламістських ідей. Завербовані послідовники відчувають себе оточеними любов'ю і розчиняються в цьому. Їх статус і значущість підвищуються, поступово вони втрачають здатність до критичного мислення.

Цих людей найчастіше використовують як живих бомб. Вони проходять відповідну психологічну підготовку. Наприклад, їм можуть показувати хроніки війни, кадри з сирійського конфлікту або щось інше. Все це робиться для того, щоб людина, не замислюючись, вчинила теракт.

З поясом шахіда - окрема історія. Їх можуть виготовляти на одному кінці Європи, а потім перевозити в інший. Між рішенням вчинити теракт і самим терактом може пройти дуже короткий проміжок часу. Спецслужби просто не встигають отримати відповідну інформацію.

Тим не менш, у випадку з брюссельськими терактами є один важливий нюанс: за кілька днів до цього брюссельські і паризькі спецслужби проводили операцію по затриманню підозрюваного у скоєнні терактів у Парижі. У такій ситуації аналітики повинні були провести оцінку рівня небезпеки і підняти рівень загрози, до якої варто було б готуватися. Цього не було зроблено. І, на мій погляд, в цьому істотний прокол французьких і бельгійських спецслужб.

Більше того, потрібно було передбачити, що існують інші сплячі осередки, що маршрут між Парижем та Брюсселем непогано оброблений ісламістами, що існує набагато більше ісламістське підпілля.

Так, заходи безпеки, найчастіше, можна обійти, проте вони є дуже важливим психологічним фактором. Якби терорист знав, що існують перешкоди, він міг би себе видати, наприклад, на камерах. Але нічого подібного не сталося.

Месіанський тероризм тим і складний, що не пред'являє вимог. Якщо раніше терористи посилали якісь меседжі й у них були якісь цілі, навколо яких можна було дискутувати і навіть частково задовольняти, то в даному випадку говорити немає про що. Це терор заради терору.

У терористів була мета - підірвати бомби в охоронюваних приміщеннях, які є певним символом безпеки. Авіаперельоти - це символ безпеки, і теракти в аеропорту - знущання над усією системою безпеки Бельгії.

Це дуже серйозний і небезпечний сигнал європейській спільноті: ніхто і ніщо не гарантує вам безпеку. Ні в одній будівлі ви не можете відчувати себе цілком захищеними.

Разом з тим, теракти в основному дуже сильно докучають політикам (падає їх рейтинг, комусь потрібно йти у відставку, доводиться знову відновлювати довіру громадян), але мало впливають на саму політику.

іслам тероризм бельгія

Знак гривні
Знак гривні