Банки зобов'язані перевіряти легальність доходів публічних діячів і їх родичів - щоб запобігти відмиву коштів

Активісти створили єдину в Україні публічну базу даних українських політичних діячів – для ретельного контролю банками за фінансовими операціями держслужбовців. Голова центру протидії корупції Віталій Шабунін розповів, що НБУ розіслав вимогу комерційним банкам користуватися сайтом http://pep.org.ua/uk/ - і коли "публічні діячі" хочуть відкрити рахунок, перевіряти легальність їхніх доходів.

Що таке PEP - публічні діячі (англ)

Перелік тих, кого слід перевіряти

Ось перелік тих кого потрібно відносити до національних публічних діячів національні публічні діячі - фізичні особи, які виконують або виконували протягом останніх трьох років визначені публічні функції в Україні, а саме:

Президент України, Прем’єр-міністр України, члени Кабінету Міністрів України;

перші заступники та заступники міністрів, керівники інших центральних органів виконавчої влади, їх перші заступники і заступники;

народні депутати України;

Голова та члени Правління Національного банку України, члени Ради Національного банку України;

голови та судді Конституційного Суду України, Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів;

члени Вищої ради юстиції, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, члени Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів;

державні службовці, посади яких віднесені до першої або другої категорії посад;

керівники обласних територіальних органів центральних органів виконавчої влади, керівники органів прокуратури, керівники обласних територіальних органів Служби безпеки України, голови та судді апеляційних судів;

керівники адміністративних, управлінських чи наглядових органів державних та казенних підприємств, господарських товариств, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50 відсотків;

керівники керівних органів політичних партій та члени їх центральних статутних органів.

Перевіряються також близькі особи вказаних людей

ВІДКРИТИЙ РЕЄСТР НАЦІОНАЛЬНИХ ПУБЛІЧНИХ ДІЯЧІВ УКРАЇНИ

Приклад пошуку

База PEP

В Україні запустили відкритий Реєстр національних публічних діячів – pep.org.ua, покликаний протидіяти відмиванню коштів з держави через міжнародні та українські банки. Реєстр містить інформацію про так званих «публічних діячів», їхні зв’язки з іншими публічними діячами, установами та родичами, які, відповідно до українського законодавства, банки вважають клієнтами з підвищеним ризиком.

Реєстр допоможе іноземним та вітчизняним фінансованим установам ідентифікувати серед своїх клієнтів таких публічних діячів – найвище керівництво держави, суддів, прокурорів, військових, керівників політичних партій, народних депутатів тощо. Згідно міжнародних вимог та українського законодавства з протидії відмиванню коштів, банки зобов’язані посилено контролювати фінансові операції таких високоризикованих клієнтів.

Реєстр містить більше 10 000 осіб, які є публічними діячами, членами їх родин чи пов’язаними з ними особами. На даний час антикорупціонери зібрали документально підтверджені дані про 6000 держслужбовців, які за українським законодавством є публічними діячами, 4500 пов’язаних з ними осіб, та 2400 державних компаній, керівники яких також є публічними діячами.

На думку розробників, наявність публічно доступної інформації про таких діячів у Реєстрі знижуватиме ризик надання банківських послуг високопосадовцям та їхнім родичам, які використовують міжнародну банківську систему для відмивання грошей.

«За останні два роки в Україні збанкрутіли понад 60 банків. Принаймні 10 з цих банків підозрюються у відмиванні грошей через кореспондентські рахунки в західних банках. Через неналежний фінансовий контроль клієнтів із підвищеним ризиком Україна втратила мільярди гривень» – розповідає Дарина Каленюк, виконавчий директор Центру протидії корупції.

У Реєстрі є два типи профілів публічних діячів: базові та розширені. Розширені профілі містять документально підтверджену з офіційних джерел інформацію про місце роботи особи, його ділові та родинні зв’язки, зв’язки з іншими політичними діячами та факти, що свідчать про репутацію особи – чи фігурує вона в кримінальних провадженнях, має судимість, замішана у гучних корупційних скандалах тощо.

«Українські корумповані високопосадовці легко відмивають брудні гроші через міжнародну банківську систему. Судді, прокурори, чиновники, які мають неспівмірніий із майновими деклараціями спосіб життя, без проблем особисто або через підконтрольні офшорні компанії та трасти відкривають рахунки в іноземних банках, кладуть на свої рахунки гроші, отримані від корупції», – розповідає Андрій Шуран, фінансовий аналітик Центру протидії корупції.

За матеріалами: ФБ Шабуніна, Дзеркало тижня, Центр протидії корупції

банки корупція реформи

Знак гривні
Знак гривні