Озброєні росіяни намагаються зносити будинки кримських татар (ВІДЕО)

Близько 100 озброєних російських правоохоронців прибули 23 березня в Судак у район житлового масиву Алчак, де передбачалося знесення шести будинків кримських татар.

Про це розповів перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріиман Джелял, - передає УП.

"Там було близько 100 представників правоохоронців, половина з них була озброєна. Це представники ОМОНу, поліції, ФСБ. Щонайменше, 2 КАМаЗи. Екіпіровані, тобто, чекали чогось. Нічого не відбувалося. Була велика група кримських татар. Теж десь у такій кількості, може більше", - розповів він.

За словами Джеляла, ці будинки побудовано багато років тому, вони справді не мали дозвільних документів. При цьому він наголосив, що така ситуація характерна для всього Криму й стосується не лише кримських татар.

"Я не знаю, чи намагалися їх (будинки) узаконити в останні два роки, але більшість сходиться на тому, зокрема, що, що стосується Ільвера Аметова (голова Судакського регіонального меджлісу, власник об'єкта, який "потрапив під знесення" - ред.), йому неодноразово пропонували співпрацювати з чинною владою й тими політичними силами серед кримських татар, яким влада довіряє, скажімо так", - зазначив Джелял.

"Він відмовився і сказав, що в нього є свої переконання й свої погляди на те, що відбувалося й відбувається сьогодні. У результаті чого в нього, власне, й виникають неприємності", - додав перший заступник голови Меджлісу.

За його даними, деякі з власників того майна, яке хочуть знести, поїхали зустрітися з віце-прем'єр-міністром підконтрольного Росії "уряду" півострова Русланом Бальбеком.

На даний момент немає інформації про те, чи відбулася така зустріч, офіційні коментарі російської влади й силових відомств Криму також відсутні.

Координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров, який перебуває в Судаку, повідомив Крим.Реалії, що російські силовики поки поїхали, розійшлися й ті 150 кримських татар, які зібралися в районі ймовірного знесення.

Правозахисник не став прогнозувати подальший розвиток ситуації, зазначивши, що "Росія непередбачувана".

крим росія суспільство окупація анексія репресії

Знак гривні
Знак гривні