Як електронне декларування вплине на чиновників? (ШІСТЬ ПУНКТІВ)

Нововведення закону про електронне декларування, безумовно, вселяють надію. Але, попри оптимізм, більшість тих, хто причетний до ухвалення цього закону, розуміє й іншу істину – його ухвалення замало, - пише секретар Комітету з питань запобігання і протидії корупції Дмитро Добродомов.

Головне – його належне виконання як з боку правоохоронних органів, так і судів. У Нацагенції і НАБУ, куди передаватимуться відомості про порушення для подальшого розслідування. Відтак, вже через кілька місяців обидва новостворені відомства мають продемонструвати конкретні результати своєї роботи.

1. Е-декларування статків для посадовців від тепер є обов'язковим. Після доукомплектації, НАЗК буде затверджена форма декларації і розпочнеться відлік для подачі Е-декларацій.

Держслужбовці, які обіймають відповідальні та особливо відповідальні посади, зобов'язані будуть повторно подати декларації про доходи, навіть якщо вони їх уже заповнювали за старою паперовою формою. Тож, всі, хто поспіхом у ці дні подавав звітність аби уникнути необхідності робити це за новою формою, – ваші зусилля були марні.

2. В електронних деклараціях потрібно вказувати не лише доходи, а й видатки – тож приховати придбання дорогого авта чи нерухомості не вдасться.

Чиновники тепер зобов'язані декларувати готівку, незавершене будівництво, коштовності, тощо, отримані у подарунок чи придбані. Декларувати доведеться все, вартість чого перевищує 100 мінімальних зарплат (близько 140 тис гривень).

3. При е-декларуванні потрібно вказувати не лише власне майно, а й майно родичів. Відтак вкрай популярні до сьогодні пояснення: авто не декларував, бо не моє, а батькове, а пентхауз придбала мама-пенсіонерка на власні збереження і я до того стосунку не маю, – більше не діятимуть.

4. Інформація про майно чиновників буде доступна для їх роботодавців – тобто простих українців, з чиїх податків посадовці й утримуються. Якщо раніше лише окремі декларації піддавалися оприлюдненню, то електронні будуть у відкритому доступі.

5. Збрехати в е-декларації буде значно важче, тому, що їх реєстр буде синхронізовано з реєстрами власності. Крім того, за неправдиву інформацію подану у декларації запроваджено реальну відповідальність – від адміністративної до кримінальної.

6. Збором та опрацьовуванням декларацій займатиметься не ДФС (очільник якої досі публічно не "задекларував", хто і за які кошти оплатив його віп-переліт за 50 тисяч євро), а Національне агентство з питань протидії корупції, яке після обрання у середу ще двох представників нарешті може розпочинати роботу.

корупція Рада реформи україна Європа візи

Знак гривні
Знак гривні