Два роки анексії очима старих і нових кримчан

Два роки тому на території Криму, на той момент уже окупованого російськими військами, провели так званий референдум про незалежність півострова від України й одночасного приєднання його до Росії. І буквально через день, 18 березня, в Москві відбулася офіційна церемонія прийняття Криму і Севастополя до складу Російської Федерації.

Світова спільнота не визнає легітимність кримського референдуму, а саме входження Криму до РФ розцінює як незаконну анексію Росією частини території України. Україна називає півострів окупованою територією.

Бі-бі-сі вирішила з'ясувати, якими ці два роки після референдуму були для різних мешканців Криму.

Мешканка Сімферополя Світлана (ім'я змінено) розповіла про те, наскільки сильно змінилося її життя після зміни влади в Криму і як позначилася на побут кримчан блокада півострова з боку материкової України.

Кримському татарину Арслана Боруєву (ім'я змінено) довелося залишити Крим безпосередньо через події лютого-березня 2014 року, ось уже два роки він будує нове життя в Києві.

Нарешті, ростовчанин Андрій Сафонов ніколи не був в Криму, поки той був українським, але, оселившись там рік тому, тепер має намір залишитися там назавжди.

Ми не ставили співрозмовникам питань про їхні політичні погляди, тим не менше всі троє попросили не називати їхніх справжніх імен.

Лише третій співрозмовник, "новий кримчанин" Андрій Сафонов уже після інтерв'ю змінив своє рішення.

"Я начебто ж нікого поганим словом не образив?" - сказав він і дозволив вказати в публікації своє справжнє ім'я.

Світлана, мешканка Сімферополя

Всі зміни, які відбувалися, відбувалися досить поступово, тому що українські компанії поступово йшли з Криму, замінялися російськими, мобільні оператори, інтернет-провайдери. Все українське поступово замінювалося російським, і з цим пов'язана велика частина побутових змін.

Якісь дрібниці змінилися, довелося звикати до нових назв, вивчати нові етикетки. Від чогось, що ми любили, довелося відмовитися, тому що більше не привозять. У результаті майже всьому прийшли заміни.

Звичайно, ви самі знаєте, що сиру практично ніякого немає, тільки російський.

- Якісь українські продукти ще є?

Так. Все літо поставки ще були, так що тут досить багато українських продуктів. Після початку блокади залишилися, мабуть, такі, які не псуються - шоколад, олія, приправи. Я не знаю, чи це запаси в магазинах, чи їх привозять, але вони є на полицях.

- Блокада сильно вплинула на життя?

Це взагалі не відчувалося. Коли почалася продуктова блокада, ще довгий час продавалося те, що було на складах. Закупівельники продовжували за інерцією працювати з українським ринком, але російський ринок пропонував їм заміни, так що коли їм заборонили привозити з України, вони швиденько переключилися на інших постачальників, і жодних змін щодо продуктів ми взагалі не помітили у зв'язку з блокадою.

- А коли вимкнули електрику?

Було важко. Тоді був досить неприємний тиждень, коли все почалося. Холодно. Води гарячої немає. Світла немає, телефон навіть нема де зарядити. Бензин складно було купити. Потім тиждень минув, паніка заспокоїлася, стали вимикати на дві-три години на день. Ще так тиждень минув. А потім практично перестали вимикати.

- В цілому життя стало кращим чи гіршим?

Питання досить складне. У мене з'явилася хороша високооплачувана робота, тому моє життя стало кращим. Але для когось це не так. Хтось, навпаки, втратив свою високооплачувану роботу - якщо вона була пов'язана з Україною.

Життя однозначно стало дорожчим, набагато дорожчим. Зарплати піднялися непорівнювано з цінами. Тому, я думаю, для більшості людей життя стало важчим. Але знову ж таки - є всілякі бонуси. Те, що називалося безкоштовною медициною в Україні, в Росії справді безкоштовна медицина. З тебе ніхто не візьме обов'язковий дотаційний внесок за те, що ти прийшов до лікаря. І якщо ти потрапив до лікарні, тобі дадуть хоча б базові, але ліки.

У мене був досвід того, як з переломом у моїх близьких людей мали справу в Україні та в Росії. За часів України, поки я не привезла гроші, операцію робити не почали. У російському Криму, поки я доїхала з іншого міста, вже був накладений гіпс, і людина лежала в палаті.

Люди, які підтримували, щоб Крим був російським, підтримували Путіна, вони так і продовжують підтримувати і російський Крим, і Путіна. І їм не важливо, що для них щось стало дорожче, і щось стало взагалі недоступно, що їм жити стало важче. Вони в цьому звинувачують місцеву владу.

"Місцева влада не побудувала вчасно енергоміст, не зробила те, не зробила це". Путін для них - все така ж ікона, і російський Крим - все така ж мрія, що збулася. Тому настрої ніяк не змінилися.

Проукраїнських активістів стало менше. Тих, хто підтримував український вектор розвитку Криму, теж стало менше.

- Що значить "стало менше"? Люди змінили свої погляди або просто не ризикують висловлювати їх прилюдно?

Я думаю, і те, й інше. Погляди стали менш гострими, потреба їх висловлювати відпала. Та й можливість теж.

- Що люди думають про своє найближче майбутнє? Наскільки вдалим буде новий туристичний сезон?

Попередній сезон був вдалим - особливо для Великої Ялти і Керчі. Все було шикарно. Думаю, цей сезон буде ще кращим, тому що курс долара злетів дуже високо щодо рубля. Тому люди не зможуть собі дозволити поїхати нікуди, крім Сочі і Криму. Я думаю, цей сезон буде кращим, і всі сподіваються на це.

Арслан Боруєв, житель Києва

Я переїхав з Криму до Києва одразу після анексії. Щойно з'явилися "зелені чоловічки". Я перевівся сюди, до Києва, в університет уже на завершальній стадії захисту диплома. Я змушений був переїхати у зв'язку зі своїми політичними поглядами, у зв'язку зі своєю громадською діяльністю, ну і у зв'язку з отриманням диплома.

- Якою громадською діяльністю ви займалися в Криму?

Була молодіжна організація, яка займалася допомогою заблокованим українським частинам, охороною порядку в кримськотатарських поселеннях.

- Тобто до моменту референдуму ви вже зрозуміли, що вам небезпечно перебувати в Криму?

Так, до мене додому вже приходили представники контролюючих органів - вже як від "республіки Крим". І вже було ясно, що перебувати в Криму мені не дуже безпечно. Поступово за мною переїхала і вся моя сім'я.

Окупанти без розпізнавальних знаків

- Як вам за ці два роки вдалося влаштувати життя на новому місці?
На мій погляд, досить добре вдалося влаштуватися. У мене є можливість розвивати свою справу. Все тут у Києві вийшло досить вдало. Тим, як ми живемо, ми задоволені. Але державний устрій залишає бажати кращого.

- Що ви маєте на увазі?

Я маю на увазі відсутність реформ, корупцію і все інше.

- Ви отримали якусь допомогу, коли переїжджали з Криму до Києва?

Ні, ніхто не допомагав, все власними силами. Я у друзів спочатку жив, поки не відкрив справу. Потім батько приїхав, він якийсь час у хостелі жив. Братик у гуртожитку - він в університеті вчиться.

Ми відкрили невелику "чебуречну", кримськотатарське кафе. Воно буквально за місяць стало дуже популярним. Людей було багато - вони у нас стояли по дві-три години в черзі. Рік-півтора ми так працювали, і зараз у нас таке автентичне кафе вже з розширеним асортиментом кримськотатарської кухні.

- Якісь контакти з Кримом зберігаєте?

З друзями з кримських татар - так. Не з кримськими татарами всі зв'язки припинилися через політичні обставини. Я ж вчився у російськомовному середовищі, серед слов'ян. І велика частина моїх одногрупників, однокласників вітали анексію. Серед кримськотатарського населення теж були такі особистості. Але в моєму колі спілкування серед кримських татар таких не було.

- Ви щось знаєте про те, як зараз живеться кримським татарам у Криму?

Не дуже добре. Люди живуть у страху, в невідомості, не знають, що буде завтра. Я сам туди не їжджу, мені просто небезпечно туди заїжджати.

- Ви підтримуєте блокаду Криму, яку ініціювали, в тому числі, лідери кримських татар?

Наша влада, я б сказав, не робить у принципі нічого для того, щоб якось вирішити питання з Кримом. З приводу блокади - я не заглиблювався у це питання, якщо чесно, і коментувати б не став.

Андрій Сафонов, житель Сімферополя

Це було рік тому, навіть уже більше. Це було зимою холодною. Мене направили у відрядження сюди буквально на тиждень, десять днів. До цього про Крим знав тільки з чуток: що це щось типу Сочі, Краснодарського краю - ліси, гори. А коли я приїхав, взагалі здивувався, що це зовсім інший світ. Не такий, як про нього говорили. І люди тут зовсім інші. Зовсім інший народ.

Я тиждень помандрував - мені пощастило, по роботі треба було заїхати і в Ялту, і в Севастополь. І після цього я повернувся до Ростова і відразу ж просто пішов до начальства і кажу: "Все, відкривайте філію, робіть, що хочете - я хочу жити в Криму". Ось і все. Я зібрав речі, взяв машину і переїхав до Криму. Потихеньку там знайшли офіс, почалася робота - і з того моменту я тут.

- Що саме вам сподобалося в Криму? Що значить "люди зовсім інші"?

Вони - патріоти. У Росії дійсно такого не буває. Почати з того, що на машинах номера - бруд, зима, а в них витертий до блиску значок російського прапора!

Мені по роботі доводиться багато з людьми спілкуватися, і вони прямо дуже задоволені всім цим, що вони нарешті в складі Російської Федерації.

Патріотизм у Росії не скажу, де відчувається. Але в Криму він відчувається на всі сто. Я ростовський, і у нас дуже багато приїжджих. А тут росіяни всі - буквально так, як у нас було, коли ми були дітьми. Всі росіяни.

Насправді тут ... Як би це пояснити? ... Тут Радянський Союз. Все, що було, зараз тут залишилося. Усе! Все сучасне приходить тільки зараз. До цього ніхто не займався Кримом абсолютно.

Євпаторія, Водохреща-2016

- А яке життя в побутовому плані?

Я представник фірми, яка може мене забезпечити і житлом, і таким іншим, тому мені живеться непогано. А взагалі заробітна плата тут невисока. В середньому 15-20 тисяч. Ціни на їжу на рівні Москви. Дуже дорого.
Зв'язку особливо ніякого. Лише пором. Дорого все це довозити. Плюс відстані. А через Україну - там вічні проблеми. Тому в зв'язку з цим і ціни такі.

- А як позначилася блокада і відімкнення електрики?

Так, було важко. Позначалося це буквально на всьому. Був відсутній інтернет кілька днів. Заправки - швидко вирішилося, але був час, коли був відсутній бензин на заправках. У Сімферополі це особливо не відчувалося, але я по роботі їздив до Євпаторії, там водії просто на дорогах спали - залишали машини на заправках, чекали, поки по околицях розвезуть бензин.

Аварій ще було дуже багато. Як говорив дядя Сєрьожа Аксьонов (так званий "голова" Криму. - Ред.), просто як кримінальні зведення були. Бо не працювало освітлення, на вулицях просто темінь. Хто з ліхтариками ходив, тих видно було. Людей дуже багато позбивали. Їх же не видно в темряві.

Ще у нас електроплити й опалення електричне. Я у знайомих кілька тижнів жив - у них газ. А тут "мінус", уявляєте? Зима, січень, холодно було. Але люди гуртувалися, у людей було один до одного чудове ставлення. У кафешці або в магазині без проблем - люди могли зайти погрітися, поставити телефони на зарядку. Народ це згуртувало ще сильніше.
Був такий момент: "Визнайте, що ви територія України, і ми вам включимо світло". Всі говорили: "Ні, ні, будь ласка, залиште нас тільки в Росії, і без світла проживемо". У підсумку так і вийшло.

- Я правильно почув, що ви назвали нинішнього "голову" Криму - "дядя Сєрьожа Аксьонов"?

Так. У нас так - "дядя Сєрьожа". Зазвичай у містах здається, що влада далеко. А тут реально - тільки щось трапилося, відчуваєш, що все це тут поруч. Дійсно про нас дбають. Щось сталося - відразу обговорення на вищому рівні йде. Уже ставимося до керівництва як до родичів.

- Тобто до влади Криму у вас претензій немає?

Ні. Ну, є, звичайно, спірні моменти. Наприклад, якість доріг. Сімферополем їздити... Я вже кілька разів машину лагодив. Але знову ж таки - я бачу, що все починає робитися. Найбільша проблема була - траса Сімферополь-Керч. Її називали пеклом для автомобілістів. Але буквально за півроку її зробили, і тепер ідеально можна проїхати. Я думаю, з часом усе прийде.

- Ви впевнені, що далі буде тільки краще?

Налагодиться все, особливо тоді, коли з'явиться міст. Він вирішить усі питання. І з цінами на все. Коли буде міст, Крим заживе взагалі по-новому.

крим росія суспільство окупація анексія репресії

Знак гривні
Знак гривні