Які дороги й за які гроші відремонтують у 2016 році (КАРТА, ІНФОГРАФІКА)

Днями Кабмін виділив 14,2 млрд грн на ремонт українських доріг. “Це означає, що ми запускаємо процес ремонту доріг і виводимо техніку для їх ремонту”, – уточнив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Журналісти дізналися, які саме дороги будуть ремонтувати в 2016 році і що входить до списку найбільш пріоритетних робіт:

клікніть на картинку для збільшення

Фінансування ремонтних робіт буде йти з держбюджету, іноземних кредитів, коштів місцевих рад, - передають Фінанси

Кабмін налаштований оптимістично, експерти ж – скептично. Аналітики вважають, що виділених грошей не вистачить на те, щоб дороги України стали значно краще. Хоча на цей раз сума більше, ніж в попередні роки.

Так, всього на українські шляхи піде 14,2 млрд грн, з яких 6,5 млрд грн з бюджету. Для прикладу: в минулому році зі скарбниці дали 4 млрд грн. Але незважаючи на це апетити влади далекі від можливостей, адже Мінінфраструктури (МІУ) затвердило до ремонту більше 200 ділянок і об’єктів на трасах країни.

У їх числі ремонт старих і навіть будівництво нових автомостів, залізничних переїздів, ямковий ремонт і повна заміна покриття на дорогах. Всього планується відремонтувати 1,7 тис. км дорожнього полотна (останні три роки ремонтникам вдавалося привести в порядок десь 100-600 км доріг щорічно). Але навіть якщо грошей і вистачить на заплановане, автомобілістам радіти рано.

“Всього в Україні 170 тис. км доріг державного значення. І 10 років вони майже не ремонтувалися. Офіційний термін служби автодороги – 10-15 років. Це означає, що 10%, або 17 тис. км доріг потрібно капітально ремонтувати щороку. А середній ремонт треба робити раз в 5 років.

Тобто щорічно такому ремонту повинні підлягати 34 тис. км полотна. Замість цього середній і капітальний ремонт займають в цьому році 1,7 тис. км. Це в кращому випадку 3% від потрібних обсягів. Для порівняння : в 2015-му було відремонтовано десь 300 км полотна “, – пояснив нам голова департаменту автотранспорту та стратегічного розвитку автодоріг МІУ Роман Хміль.

Щоб дороги утримувалися нормально, щорічно на ремонт потрібно виділяти близько 50-100 млрд грн, кажуть в МІУ. І механізми для 100% фінансування у влади є.

Так, у відомстві вважають за доцільне все надходження від акцизу з палива (це 35-40 млрд грн на рік) направляти на ремонт доріг. “Зараз ці гроші спочатку надходять до загального фонду бюджету, а потім Мінфін їх перерозподіляє, і в підсумку кошти лише частково йдуть на ремонт доріг. Виправити ситуацію може законопроект” Про дорожній фонд “- всі ці надходження держава буде витрачати на дороги. Але документ поки що знаходиться в ВР “, – уточнив Хміль.

Також в МІУ хочуть ввести плату з вантажівок вагою більше 12 тонн. Якщо ініціативу реалізують, це дозволить поповнити держбюджет на 10-15 млрд грн на рік, які теж підуть на ремонт.

“Це нормальна практика ЄС. Наприклад, якщо український вантажівка їде через Угорщину, то в одну сторону вона повинна заплатити 200 євро. Плюс дорожні збори – 100 євро. Тобто перевезення вантажу туди-назад коштує 600 євро. А в нас аналогічні збори – 20 євро “, – говорить Хміль.

На думку експерта, якщо ці зміни реалізують, можна буде капітально ремонтувати 17 тис. км доріг на рік: “І за 10 років привести всю дорожню мережу країни в прийнятний стан”.

бюджет транспорт автомобілі будівництво

Знак гривні
Знак гривні