Спецконфіскація у корупціонерів буде можливою ще до суду?

У четвер Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект про спецконфісацію коштів та майна посадових осіб.

Законопроект, за який проголосували 228 депутатів, доповнює Кримінальний процесуальний кодекс новою главою, положення якої визначатимуть особливості конфіскації в державний бюджет коштів, валютних цінностей та доходів від них до вироку суду.

Депутати вирішили створити робочу групу за участі міжнародних експертів для доопрацювання проекту до другого читання.

Не підтримали законопроект "Опозиційний блок", групи "Відродження", "Воля народу" і частково - "Батьківщина" та "Самопоміч".

Голова фракції "БПП-Солідарність" Юрій Луценко назвав це "загальним законом для мафії". Він твердить, що у проекті змін до Кримінального процесуального кодексу передбачені чіткі правила, за яких умов кошти посадової особи мають конфісковуватися.

"Закон стосується виключно коштів та облігацій державної позики, не вказаних у декларації про доходи. Він не стосується майна і цінностей.

Закон - для державних службовців і він не стосується бізнесу, простих громадян. Лише тих, хто отримав високу посаду для незаконного збагачення. Закон також передбачає конфіскацію тільки у випадку скоєння особливо тяжких злочинів, таких як розкрадання державного майна, розбій, бандитизм. Закон застосовуватиметься у разі, якщо посадова особа переховується за кордоном більше півроку", - заявив Юрій Луценко.

"Це закон не проти Януковича, а проти усіх держслужбовців, які не можуть довести джерело походження коштів і переховуються", - додав лідер президентської фракції.

Представник фракції "Народний фронт" Антон Геращенко заявив, що "у разі ухвалення закону можна буде довести у судах, що це незаконно отримані кошти". Він твердить, що вилучені активи будуть використані на потреби оборони України.

Парламент розколовся через норму законопроекту про те, чи можна конфісковувати кошти і майно без рішення суду

Противники законопроекту про спецконфіскацію твердять, що він порушує Конституцію.

"Це антиконституційний закон. Ініціатори розписуються у тому, що правоохоронна і судова системи України не здатні розслідувати кримінальні справи проти держчиновників і доводити їхню вину у суді", - заявив представник фракції "Опозиційний блок" Олександр Долженков.
"Ухвалення закону нагадує 1937 рік, коли "трійка вирішувала все", - додав він.

Член фракції "Самопоміч" Олена Сотник застерегла депутатів від наслідків ухвалення закону про спецкофіскацію. Вона переконана, що Віктор Янукович та інші посадовці у міжнародних судах легко виграють справу проти українського уряду і країна змушена буде повернути ці кошти і заплатити штрафи.

Окрім того, твердить вона, після такої конфіскації екс-президент та інші колишні керівники держави "ніколи не будуть притягнуті до відповідальності".

"Ми маємо вимагати від Генеральної прокуратури звіту про розслідування кримінальних справ стосовно колишніх керівників України і відповіді на запитання, чому досі немає заочних засуджень, що дало б законні підстави для конфіскації майна, іменем України. Чому Верховна Рада має виконувати роботу прокуратури?", - заявила Олена Сотник.

Депутат також твердить, що запропонована редакція проекту закону стосується не лише посадових осіб, "а практично кожного громадянина України".

Представники фракції "Самопоміч" закликають якнайшвидше звільнити генерального прокурора Віктора Шокіна. Вони вважають, що нинішнє керівництво прокуратури неспроможне забезпечити ефективне розслідування справ колишніх керівників держави.

Представник фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв сказав, що ключова норма, через яку більшість депутатів не готова підтримати поправки до КПК і яку слід виправити до другого читання - про те, що ніхто без рішення суду не може бути позбавлений майна.

"Інакше буде як за часів Дзержинського: "Грабь награбленое!", а потім у різних кабінетах знаходили золоті злитки", - додав Сергій Соболєв у коментарі журналістам.

Однак його опоненти кажуть, що тоді втрачається сенс в ухваленні закону, який передбачає конфіскацію саме до ухвали суду.

За матеріалами ВВС

суд законопроект янукович корупція

Знак гривні
Знак гривні